KİRALARINI ÖDEMEYEN KİRACILARA KARŞI HUKUKİ YOLLAR

 

Kiracılarla evsahipleri arasında ülkemizde en sık rastlanan sorunlardan biri kira ödemeleridir.Ne yazık ki günümüzde ödemelerini düzenli olarak aksatmadan yapan kiracı bulmak çok zor bir olgudur. Bu yazımda kiralarını ödemekte temerrüde düşen kiracılara karşı evsahibinin neler yapması gerektiğinden bahsedeceğim. Kiralarını ödemekte gecikmeye düşen kiracılara karşı yapılması gereken yollardan bir tanesi noter üzerinden 1.haklı ihtarname çekilir. Bu ihtarname kiracıya 30 günlük bir süre tanır. 30 günlük sürenin sonunda 2.haklı ihtarname çekilir. Bu iki ihtar çekildikten sonra evsahipleri tahliye davası açma hakkına haiz olurlar.

 

Bir başka ve daha üstün bir yol icra takibi ile tahliye isteme yöntemidir. Bu yöntemin uygulanılması için öncelikli olarak bir icra takibi başlatılması gerekmektedir. Uygulamada buna 7-30 adı verilmektedir. Kiracı icra takibinin eline ulaşmasından itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmez ve 30 gün içerisinde ödemezse evsahibinin haklı olarak tahliye dava açma hakkı doğar. Genelde mahkemeler aksi bir durum yoksa  ilk duruşmada tahliye kararına hükmederler. Bu süreç ortalama 3 4 ay gibi zaman zarfını kapsamaktadır.

Son olarak sizlere uygulamada karşılaştığım bir sorundan bahsetmek istiyorum. Kiracıların kira sözleşmeleri devam ederken kira borçlarını ödemeden bulundukları evden kaçma girişimleri ülkemizde sıklıkla görülmektedir. Burda dikkat edilmesi gereken evsahibinin kiracının boşalttığı evde kira sözleşmesi devam ettiği için herhangi bir işlemde bulunamamasıdır. Bu durumda evsahipleri tebligat hukuku açısından büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Kiracının kiracı olarak oturduğu eve yapılan tebligat muhtarda kaydı bulunmaması sebebiyle geçerli olmamaktadır. Burda resmi kurumlardan alınan birimlere tebligat yapılması bu yönteme göre de yapılan tebligat geri dönüyorsa Tebligat Kanunu 35. maddeye göre tebligat yapılması gerekmektedir.Bu süreç epeye bir zaman zarfını kapsadığından sözleşmenin Noter aracılığıyla yapılmasını şiddetle tavsiye etmekteyim. Noter vasıtasıyla yapılan sözleşmelerde sözleşmedeki adres geçerli tebligat adresi olarak hukuken kabul edilmektedir.

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!