Windows 10 ile birlikte ortaya çıkan evrensel Windows sürücüleri hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Evrensel Windows sürücüleri konsepti geliştiricilere tek bir sürücü paketiyle gömülü sistemler, tabletler, masaüstü bilgisayarlar gibi farklı platformlarda çalışacak sürücüleri sunma imkanı tanıyor. Bu sürücü paketinde bir INF dosyası ve ikili dosyalar yer alıyor. Bu sürücüler Windows 10’un Evrensel Windows Platformu (UWP) temelli sürümlerinde çalışıyor:

  • Windows 10 masaüstü sürümleri (Home, Pro ve Enterprise)
  • Windows 10 S-Modu
  • Windows 10 Mobile
  • Windows 10 IoT Core
  • Windows Server 2016

Sürücü dosyaları KMDF, UMDF 2 ya da Windows Driver Model (WDM) alt yapısını kullanabiliyor. Evrensel sürücü paketi; bir temel sürücüden, opsiyonel içerik paketlerinden ve opsiyonel donanım destek uygulamasından oluşuyor. Temel sürücü, tüm çekirdek işlevleri ve paylaşılan kodu içeriyor. Bundan ayrı olarak opsiyonel içerik paketleri ek özellikleri ve düzenlemeleri içerebiliyor. Genellikle bir donanım üreticisi temel sürücüyü yazar ve sistem toplayıcısı (OEM) ek bileşen paketlerini sağlar.

Donanım üreticisi, temel sürücünün sertifikasını verdikten sonra bu sürücü tüm OEM sistemlerinde kurulabilir. Temel sürücü, bir donanım parçası taşıyan tüm sistemlerde kullanılabildiği için Microsoft bu sürücüleri sadece belirli cihazlara sunmak yerine Windows Insider ile birlikte yaygın şekilde test edebilir. OEM sadece cihazına yönelik sunduğu opsiyonel düzenlemeleri kontrol eder. Evrensel sürücüler Windows Update aracılığıyla sunulurken, donanım destek yazılımları da Microsoft Store aracılığıyla dağıtılır.

Evrensel Windows Sürücüsü Tasarlamak

Evrensel sürücü paketi oluşturulurken dört tasarım prensibi göz önünde bulundurulur:

  • Sürücü sadece tanımlayıcı INF dosyası kullanılarak yüklenebilir ve herhangi ek yardımcı yükleyici, DLL dosyası vb. içermez.
  • Sürüme özel, OEM özel ve opsiyonel düzenlemeler temel sürücü paketinden ayrıdır ve temel sürücü paketi sadece temel cihaz işlevlerini sağlar, düzenlemelerden bağımsız olarak sunulur.
  • Evrensel sürücü ile birlikte sunulacak kullanıcı arayüzüne sahip donanım destek uygulamaları OEM cihaz üzerinden önceden yüklü olmalı ya da donanım destek uygulaması olarak paketlenmelidir. Bu uygulama bir evrensel Windows platformu uygulaması ya da masaüstü uygulaması olabilir. Donanım destek uygulaması ve güncelleştirmeleri Microsoft Store üzerinden sunulur.
  • Evrensel sürücüdeki ikili dosyalar sadece Windows 10’un evrensel Windows platformu temelli sürümlerinde yer alan kitaplıkları çağırabilir. INF dosyaları da sadece evrensel INF söz dizimini kullanabilir.

Evrensel Windows Sürücülerinin Kullanımı

Bu yeni sürücü konsepti üreticiler tarafından da kullanılmaya başlandı. Intel geçtiğimiz senenin başında Windows 10 Sürüm 1809 için yeni nesil sürücüleri sunmaya başladığını duyurdu. Intel’in Windows sürücü güncellemeleri de Kasım 2018 tarihiyle birlikte sadece bu yeni konsepte göre sunulacak. Yeni nesil Windows sürücüsüne güncelleme yapıldığı zaman eski nesil sürücüye geri dönmek mümkün olacak ancak bu karmaşık bir süreç olduğundan sistem kararlılığını bozabiliyor. Bu kararsız durum özellikle grafik sürücüleri için ortaya çıkıyor.

Bu yeni sürücü yaklaşımıyla birlikte örneğin Intel Grafik Denetim Paneli uygulaması sürücüyle birlikte sunulmayacak. Bunun yerine bilgisayarınız internete bağlandığında otomatik olarak indirilecek ve yüklenecek. Eski sürücülerden yeni sürücülere geçiş sırasında da sadece Intel ya da bilgisayar üreticiniz tarafından sunulan yükleme yöntemlerinin kullanılması tavsiye ediliyor. INF dosyasını kullanarak yapılan diğer yükleme yöntemlerinde sistem kararlılığı bozulabiliyor ve ciddi sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Evrensel sürücü konsepti üreticiler için yararlı gözükse de AMD henüz Microsoft’un bu programına katılmış değil.

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!