WordPress şüphesiz ki, en çok kullanılan blog yönetim sistemi, hosting firmasından şikayetçiolup yada herhangi bir sebepten dolayı host değiştirmek durumunda kalanlar. Yeni taşındıkları hostta kaldıkları yerden işleri aksamadan kesintiye uğramadan devam etmek isterler. Çünkü uzun süreli web sitesi sorunları hit oranını çok düşürür kimse girdiği sitenin yerinde olmadığını yada eski içeriğinin yok olduğunu görmek istemez. Yavaş olan siteler can sıkmaktan başka bişeye yaramaz ve bazı durumlarda da görünürde bişey yoktur fakat, arkaplanda gözden kaçan ufak tefek ayrıntılar vardır sizin dikkat etmediğiniz ama ziyeretçilerinizin okuyucularınızın gözüne batan ileriki dönemlerde canınızı sıkacak ayrıntılar ile uğraşmak istemeynler için bir WordPress Taşıma Klavuzu oluşturmak istedim. 10 günde 2-3 defa yapınca bu işi hataları iyice tespit edip en ince ayrıntıları bile kaptım.

move wordpress wp twinUmarım buradaki yönelgeler işinize yarar. Burada sıraladığım işlemleri adım adım uygularsanız sorunsuz bir şekilde web siteniz hiç kesintiye uğramadan taşırsınız. Ayrıca bahsedeceğim ip uçları size hem wordpress siteniz için hız kazandıracak hemde pratik bir biçimde başınız ağrımadan daha verimli bir bloğunuz olacak.

  • Önce hedefinizi belirleyin.
  • Yapacağınız işleri kağıt üzerinde bir yerde öncelik sırasına göre yazın.
  • Bir işlemin tamamen bittiğinden olmadan diğerine başlamayın.
  • Bazı şeylerin geri dönüşü yoktur, o yüzden ince eleyip sık dokuyun.
  • Konuya yeterince hakim değilseniz mutlaka bir bilene sorun.

Bu bahsettiklerimin wordpress’ le ne alakası olduğunu soranlar olabilir. Bunlar başarılı olmanın 5 altın kuralı, bütün işlerimiz bu çizelgede ilerleyecek. Adım adım işlemlere geçelim artık.


Yedek Alma

Öncelikle yapmamız gereken eski hostumuzun yedeğini almak bu işlemi nasıl yapacağınızı anlatacağım. Yeni hostunuza geçmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz fakat unutmamak gerekir ki acele ile yapılan işlerde mutlaka gözden kaçan ayrıntılar vardır. Bu işlemleri yaparken bir plan içerisinde olursak çıkması muhtemel sorunları daha ortaya çıkmadan ortadan kaldırmış oluruz. Yedek alma işlemimizi iki adımda gerçekleştireceğiz. İlk adım FTP yedeği almak, ikinci adım ise database yedeği almak. Sırayı takip edelim vebu iki işlem içinde ihtiyacımız olanları düzenlemekle başlayalım.

Malzemeler

  1. FTP Client: Bir FTP programı hem bize hız kazandıracaktır hemde web arayüzü kullanırken ortaya çıkacak sorunlardan arındıracaktır. Host’unuz FTP Cilent desteği veriyorsa ki artık hemen hemen hepsi 1 adet bile olsa FTP hesabı veriyor. FTP Cilent çözümü için için daha önceki “Herkes İçin 30 Açık Kaynak Kod Yazılım” yazıma bakabilirsiniz.[FlashFXP, CuteFTP vb.]

  2. Text Editör: Bazı dosyaların düzenlenmesi değiştirilmesi yada yaratılması gerekebilir. Mutlaka kullanımına aşina olduğunuz bir text editörünüz olsun. Benim tercihim RapidPHP 2007 fakat kullanımı zor ve karmaşık diye çoğu kullanıcı sistemlerine kurmuyor bile. Eğer bu konuda bir Fikriniz yok ise Açık Kaynak Kod Yazılım bölümünden edinebilirsiniz.

  3. MySQL Client: Eğer phpmyadmin web arayüzünden mysql kontrolü nasıl yapılır bilmiyorsanız sizin için yardımcı olacak bir client çok gerekli değil ama bulunmasında fayda var büyük databaseleri daha sonradan bölümlemek isterseniz yardımcı olabilecek bir program. Mysql Client ile her türlü query işlemini birkaç tıklama ile çözebilirsiniz.

İşlem Basamakları

Öncelikli işimiz FTP yedeğimizi almak, bu işlem için önce sabit diskimizde bir “FTP Yedek” adında klasör oluşturalım. Oluşturduğumuz bu klasörün içerisinde “Ana Yedek“, “Gerekli“, “Geçici” ve “Önemli” adında 4 adet alt klasör oluşturalım.

Dosyaları Yedekleme

FTP Client kullanarak hostumuza bağlanıyoruz ve ana klasör içerisindeki bütün dosyaları seçiyoruz. Hepsinin seçili olduğundan emin olun. Sonra bütün dosyaları oluşturduğumuz “FTP Yedek/Ana Yedek” klasörünün içerisine alıyoruz. İşlem toplam boyuta ve bağlantı hızınıza bağlı olarak birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir. sabredin. Bütün dosyaların indiğine emin olduktan sonra, bazı dosyaların ikinci bir yedeğini almamız gerekecek bunları indirdiğimiz “FTP Yedek/Ana Yedek” klasöründen değil de yine FTPmizden alacağız sonuçtan emin olmak için, bazı durumlarda FTPden indirilen dosyalarda bağlantıdan kaynaklanan bozulmalar meydana gelebiliyor. Aşağıda sıraladığımız dosyaları FTP’den “FTP Yedek/Önemli” klasörü içerisine alalım. Bus dosyalar zaten “Ana Yedek” içerisinde mevcut fakat biz işimizi garantiye alalım. Herbir dosya yada dosya grubu için alt klasörler oluşturmak tamamen sizin insiyatifinize kalmış. Benim tavsiyem anlaşılır olması açısından dosya grupları için klasörler yaratın.

  • .htaccess mutlaka almanız gereken bir dosya kalıcı bağlantılarınız ve diğer yönlenmeleriniz için.
  • robots.txt eğer varsa robots.txt dosyanızıda bulundurun. İndexleme izinleri için yardımcı olur.
  • googlehostedservice ve LiveSearchSiteAuth gibi arama motoru servislerine ait dosyalarınızı alın
  • Sitemap.xml
  • wp-content klasörünüzü alın

Eğer dosyalarınızı FTPden indirken herhangi bir nedenden dolayı kesintiye uğrar ise beklemede olan bütün işlemleri iptal edip, en son inen dosyanından 3-5 dosya öncesinden indirme işlemine yeniden başlayın ortalama 100-150kb gibi bir öncelik toleransı tanıyın. Bazı serverlar dosyayı size transfer etmeden önce kendi cache belleğine alır bu durum da siz dosyayı indirmiş gibi görseniz bile içerik bozulmalarına neden olur. bu gibi durumları önlemek ve Cache Data Loss’ dan korunmak için siz işlemi biraz geriden başlatın.

Bütün dosyaların indiğinden eminsek ve bizim için önemli olan dosyaların yedeklerini “Önemli” klasörümüze aldıysak bir sonraki adıma geçelim. WordPress versiyonunuz güncel olsa bile “FTP Yedek/Gerekli” klasörünün içerisine güncel olan wordpress sürümünü kopyalayın. Elimizin altında mutlaka bulunsun. Kullanmış olduğunuz eklentilerin en son sürümlerini indirip güncel versiyonları “Gerekli” klasörü içerisinde bulundurun.

“Geçici” ismindeki klasörüdosya düzenlerken düzenlemek istediğiniz dosyaları buraya kopyalayarak düzenlerseniz veya editlemek istediğiniz resim icon vb dosyaları buraya kopyasını alıp düzenlerseniz orjinaline zarar verme ihtimalini ordatan kaldırmış olursunuz.

 Database’i Yedekleme

Mevcut WordPress database’ imizi  3 farklı yöntem ile yedekleyebiliriz. Hatta mevcut hostunuzun panelinde varsa database backup 4 farklı yöntem ile yedekleme işlemi yapabiliriz. Database’imizin yedeklediğimiz sql dosyasını “Önemli” klasörünün altına kopyalayın. Yedekleme yöntemlerinden bahsedelim kısaca;

  1. WP-DB Backup Eklentisi :  Bu eklenti paketi içerisindeki “wp-db-backup.php” dosyasını “wp-content/plugins” klasörüne kopyalayın ve eklentiyi aktif hale getirin. Backup işlemi için Yönet sekmesindeki Backup başlığından select all ile bütün tabloları seçin ve download computer seçeneğini işaretleyin. Backup butonuna bastığınızda database’inizin bir yedeği hazır olacak. Bu yöntemi düzenli ve otamatik yedek alma işlemleri için kullanıyorum fakat taşıma işlemi için bunu tercih etmiyorum büyük databaseleri tek parça halinde almak, database’ i geri yükleme yaparken sorunlar çıkarır.

  2. Mysql Client İle Yedekleme : phpmyadmin panelini kullanmayı bilmeyenler için grafik arayüzlü programlardır yukarıda bahsetmiştim. Bu programlar ile database’ inizi yedekleyip parçalayıp birleştirebilirsiniz, mysql database ile ilgili her işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken database’ inize bağlanmak ve backup seçeneğinden işlemi yapmak.

  3. Host Panelinden Yedekleme : Cpanel veya Custom Panellerin birçoğunda Mysql yedekleme seçenekleri mevcut bu alanlardan yedeğinizi alabilirsiniz. Ben bunuda tercih etmem çünkü yedek tek bir dosya olarak alınıyor ve büyük sql dosyalar ile uğraşmaktan hoşlanmıyorum.

  4. phpmyadmin Web Arayüzü ile Yedekleme : phpmyadmin panelimize girip, databasimizi seçtikten sonra Export seçeneğinden 5MB’yi geçmeyecek şekilde tablolarımızı seçip parçalar halinde bilgisayarımıza hem “sql” hemde “zip” formatında “Önemli” klasörü içerisine kopyalayalım.

Database’ in yedeğini almadan önce bütün eklentileri etkisiz hale getirin. Bu işlem eklentiler için yapmış olduğunuz ayarları etkilemez. Yedeklediğiniz database’ in sağlam olup olmadığından emin olmak için localhost üzerine bir wordpress kurup database’ i phpmyadmin yardımı ile import ederek deneyebilirsiniz. Bu işlemin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız bu yazının ilerleyen kısımlarında yer verdim.


Yeni Host Ayarları

Yeni hostumuzu eski sistemimize uyumlu hale getirelim ve bloğumuzun en iyi şekilde çalışabilmesi için ayarlarımızı yapalım. Herşeyden önce hostunuza ait özellikleri bilmeniz gerek. Bu bölümde işinize yarayacak bazı ayrıntılara değineceğim birkaç ipucu ile yeni hostumuzu verimli bir hale getirelim.

Host ile ilgili bilmemiz gerekenler PHP versiyonu, MySQL versiyonu ve dil kodlaması, Host sağlayıcınız size hizmeti hangi tür serverdan sunuyor 64 bit mi yoksa 32 bit mi olduğunuz bilmelisiniz. PHP.ini dosyasını editleyebiliyor musunuz yoksa erişime kapalımı bu gibi bilgileri edinin. Yeni Host için en iyi ayarları yapalım;

  1. PHP Versiyonu: Eğer hosting firması size seçme sunuyorsa mutlaka PHP versiyonunu eski hostunuz ile aynı yapın. Eğer eski hostunuz PHP 4 ve yeni hostunuz PHP 5 ise ve değiştiremiyorsanız php dosyalarınızı versiyon 5′e göre yeniden düzenleyin. toplu düzenleme işlemleri için “Crimson Editor” benzeri bir Text Editörü kullanabilirsiniz.

  2. MySQL versiyonu ve dil kodlaması: Yeni hostunuzun mysql versiyonunun eski hostunuzdan eski olmamasına dikkat ediniz. Hosting hizmeti satın alırken bu ayrıntıyı mutlaka sorunuz. Çünkü yeni versiyonlar eski database ile uyumlu fakat eski versiyonlar yeni versiyonda oluşturulmuş database’ lerde sorun çıkarabiliyor. Dil kodlamasını ve ayarları eski hostunuz ile aynı yapınız.

  3. PHP.ini Ayarları: Eğer hostunuz size PHP.ini dosyasına müdahale hakkı veriyor ise mutlaka “memory_limit” kısmını ayarlayın. WordPress için en uygun değer“memory_limit = 16MB” bu normalde 8MB olarak ayarlıdır. Benim tavsiyem 20MB yapmanız. 16-24MB arası idealdir. 24MB üzerinde hosting şirketi biraz sert olabilir. 16MB altında ise WordPress biraz yavaş olabilir. Eğer hosting şirketi PHP.ini dosyası üzerinde değişikliğe izin vermiyor ise o zamanküçük bir hile ile bu soruna çözüm bulacağız. aşağıdaki kodu daha önce yedeğini aldığımız .htaccess içerisine yerleştirmenizmemory_limit değerini 16MB yapar. Bu yöntem hosting şirketlerince fazla tavsiye edilmez çünkü hiçbir hosting şirkeri bellek kaynaklarının fazla tüketilmesinden hoşlanmaz.

    1. <FilesMatch “.(php|html?)$”>
    2. php_value memory_limit 16M
    3. </FilesMatch>
  4. 64Bit Düzenlemesi: Eğer daha önceki hostunuz 32Bit ise muhtemelen 64Bit Serverda bulunan bir hosta geçtiğinizde Wordpresiniz’ de dil sorunu çıkacaktır ortaya. Yeni versiyonda bu sorunu kaldırdıklarını iddia ediyorlardı fakat ben modlamadan yine düzelmedi. Eğer 32Bit hosttan 64Bit’e geçiyorsanız  yedeklediğimiz dosyalar içerisindeki “wp-includes/gettext.php” dosyasında aşağıdaki değişikliği yapmalısınız.

    1. // $MAGIC1 = (int)0×950412de; //bug in PHP 5
    2. $MAGIC1 = (int) – 1794895138;
    3. // $MAGIC2 = (int)0xde120495; //bug
    4. $MAGIC2 = (int) – 569244523; //<- BU SATIRIN ALTINA
    5. $MAGIC3 = (int) 2500072158; // <- BU SATIRI EKLEYİN!
    6. $this->STREAM = $Reader;
    7. $magic = $this->readint(); //<- BU SATIRIN ALTINDAKİ SATIRI
    8. if ($magic == $MAGIC1 || $magic == $MAGIC3) { // <- BU ŞEKİLDE DÜZENLEYİN!
    9. $this->BYTEORDER = 0;
    10. } elseif ($magic == $MAGIC2) {
    11. $this->BYTEORDER = 1;
    12. } else {
    13. $this->error = 1; // not MO file
    14. return false;
    15. }

Gerekli dosya değişiklikleri ve hostumuzda bir kaç ayarlamadan sonra artık yeni hostumuz wordpress bloğumuz için hazır. Bir sonraki adımda bloğumuzu yeni hostumuza yükleyeceğiz adım adım.

Yeni hostunuzda bloğunuzun tam olarak ve sorunsuz çalıştığından emin olmadan name serverları değiştirmeyin. güzelce test edin sorun yoksa alan adınızı yeni hostunuza yönlendirin. Eğer alan adı transferi yapıyorsanız o zaman transfer işleminden önce alan adınızın name serverlarının sorunsuz çalışan eski hostunuzu gösterdiğinden emin olun. Tranfer işleminden sonra name serverları değiştirin.


WordPress’ i Yeni Host’ a Transfer Etmek

Genel olarak baktığımızda buraya kadar olan işlemler birnevi hazırlık evresiydi.  Hazırlıklarımızı bitirdiğimize göre artık yeni hostumuza wordpresimizi kurabiliriz. birçok kişi WordPress’i taşırken yeni hosta sıfırdan kurulum yapıp üzerine database’i atıyor ve temasını aktif edip kurulumu bitiriyor ama ben bunun taraftarı değilim. Çünkü editlediğim  dosyalar var ve sıfırdan kurulum yapıp editlediğim dosyaları kaybetmek istemiyorum. Versiyon update’ i içinde bu geçerli editlediğim dosyaların hepsini yeni versiyon ile karşılaştırıp farklılıkları döktürdükten sonra versiyon update’i yapma taraftarıyım. Burada bunu anlatırken versiyon update’i olacak şekilde anlatacağım o yüzden mevcut versiyonunuzun 2.3.1. olduğunu varsayıyorum. Update edeceğimiz versiyon daha öncedende “FTP Yedek/Gerekli/” klasörü içerisine kopyaladığımız 2.3.2.

    • İlk işlem olarak Yedeğini aldığımız dosyaları yeni hostumuza upload edelim. “FTP Yedek/Ana Yedek” klasöründeki bütün dosyaların sorunsuz bir şeiklde yeni host’a upload edildiğinden emin olun .htaccess dosyanızın yeni hostunuza kopyalandığından emin olun eski .htaccess dosyanızı yeni hostunuza taşımazsanız kalıcı bağlantılarınız çalışmaz. “wp-content/upload” klasörü için CHMOD’ 777 olarak ayarlayınız.

    • Yeni hostunuzda boş bir database oluşturun. phpmyadmin web arayüzünden daha önceden yedeğini “FTP Yedek/Önemli” klasörü içerisine eski hostumuzdan yedeğini aldığımız ve localhost üzerinde deneyip çalıştığına emin olduğumuz sql dosyasını Import ediniz.

Eğer sql dosyanız çok büyükse tek parça halinde Import etmeyiniz, daha önceden parçalar halinde yedeklediğimiz sql dosyaları sıra ile Import ediniz. Böylece tablolar parça parça yüklenecek hem sorun oluşma riski ortadan kalkacak hemde upload hızından kaynaklanan “timeout” engeline takılmayacaksınız.

  • Databaseyükleme işlemimiz de bittikten sonra phpmyadmin’ den bütün tabloları seçili hale getirip “Repair Table” seçeneğini seçiniz bu işlemden sonra yine bütün tabloları seçip “Optimize Table” seçeneğini seçiniz. Bu işlem tablolardaki mantık hatalarını giderip yapı farklılıklarını ortadan kaldıracaktır bloğunuz biraz daha hızlı tepki verecektir.

  • Bütün bu işlemlerden sonra “wp_config.php” dosyanızı yeni hostunuza göre düzenleyiniz. Yapmamız gereken artık WordPress versiyonumuzu upgrade etmek ve eklentileri güncelleyip kurmak temanızı da aktif ettikten sonra bloğunuz yeni hostunuzda kullanıma hazır hale gelecektir. Bu işlemlere bakalım şimdi.


WordPress Upgrade ve Ayarlar

  • Eğer wordpress sürümünüz eski ise ve hazır host taşıma işlemide yapmışken yenisi ile upgrade edeyim diyorsanız bu kolay işlem için sadece yapmanız gereken “FTP Yedek/Gerekli” klasörü içerisine indirdiğimiz yeni sürüm wordpress dosyalarından “wp-content” klasörü hariç bütün dosyaları hostunuza transfer ediniz bu işlem sırasında mevcut dosyaların üzerine yazmayı önerecek işlemi kabul ediniz ve tarayıcınıza “http://siteadınız/wp_admin/upgrade.php” yazınız. Bu işlem database’ inizi yeni sürüme göre düzenleyecektir.

  • WordPress dosyalarınız üzerinde değişiklik yaptıysanız mutlaka yeni sürüm dosyalarınız üzerinde aynı değişiklikleri gerçekleştiriniz. Eski sürüm dosyalarınızı yeni sürüm üzerine kopyalamayın. Yeni sürümde bazı güvenlik açıkları giderilmiştir sizin eski sürüm dosyayı yeni sürüm üzerine kopyalamanız bu değişikliklerden mahrum olmanız anlamına gelir. Upgrade işleminizin de bir anlamı kalmaz.

  • Upgrade işlemimiz tamamlandı, şimdi bloğumuzu yayına hazır hale getirelim daha önce eklentilerimizin yeni sürümlerini “FTP Yedek/Gerekli” klasörü içerisine indirmiştik indirdiğimiz yeni versiyon eklentileri hostumuza upload edelim ve WP Admin panelinden büyün eklentileri etkinleştirelim. Eklentilerden sonra temamızı etkinleştirelim ve bloğumuzun kontrollerini yapalım linklerin düzgün çalıştığından ve bağlantıların geçerli olduğundan eminseniz eklentiler sorunsuz çalışıyor ise son adıma geçebiliriz.

  • En son olarak domainimizin name serverlarını yeni hostumuzun name serverları ile değiştiriyoruz ve artık host transfer işimizi tamamlamış oluyoruz. Bu süreç içerisinde dikkat etmeniz gereken name server değiştirme konusunda acele etmemeniz. Domain transferi yapıyorsanız işlem süresi biraz daha uzun olacaktır.

Karşılaştığım en büyük sorun WP-Ban eklentisinden kaynaklanan sorundu. WP-Ban Eklentisi 2.3.2 ile uyumsuz bu yüzden sitenizi oldukça yavaşlatıyor eğer sıfırdan kurulmuş bir WordPress üzerinde WP-Ban eklentisini etkinleştirirseniz sorun yok fakat taşınmış olan Database üzerinde WP-Ban tablo yapılarını bozuyor buda Bloğunuz ile Database’iniz arasında sorgu yavaşlamalarına neden oluyor Blog oldukça yavaş hatta çekilmez bir hal alıyor. Aklınızda bulunsun…

Bu yazıyı 20 saat gibi bir sürede yazdım. İnanması güç ama ilk defa bukadar kesintiye uğradım her fırsatta devam ettim yazıya fakat o kadar çok dış etken vardı ki, oturup tek seferde yazıp bitiremedim. O yüzden, eğer atladığım yerler varsa veya yanlışlarım varsa lütfen bildirmekten çekinmeyin.

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!