Hak hukuk kavramının önemsenmediği günümüz dünyasında ben  içerik hırsızlığından mağdurum. İçeriği hiç kaynak belirtmeden kullanan arkadaşlara rastlıyor, bazen öfkeleniyor bazen öfkeden ziyade kendimi tutamayıp değişik yollara başvuruyorum.

İçerik Hırsızlığına Karşı Önlemler

Çoğu yazımın hiç düşünülmeden kopyalayan arkadaşları gördükçe üzülüyor, yaptıklarımın, saatlerce uğraşmanın karşılığında böyle bir şeyi görmeye dayanamıyorum. Biliyorum çoğu WebMaster bu konudan şikayetçi. Zaten içerik hırsızlığını yapanlar hiç “Master” ünvanını takınmasın; hatırlatayım -master- , bir şeyi oluşturan, öğretmen, ana (yapımcı) anlamında kullanılıyor. Söz konusu içerik hırsızlığı olunca kendi içeriğini görsellerini üretemeyip diğer kaynaklardan izinsiz (ç)alarak -araklayarak- daha fazla hit, kazanç ve yükselme sağlayanlar için yapılacak şeyler var. Bu yazımda sizlere içerik hırsızlığı yapanlara karşı yapabileceklerinizi toparladım.

Sitenizi İçerik Hırsızlığına Karşı Korumak için Genel Önlemler

#1) İçerik Hırsızlığına Karşı Servisleri Kullanın

Bu içeriği alma işini genelde -Bot- adını verdiğimiz programların yaptığını göze alırsak sitemize yerleştireceğimiz bir kaç kod önlemi ile sadece kopya/yapıştır tekniğine odaklanmış botlar için engel olabiliriz.

Tynt.com adıl servise üye olarak size verdiği kodları sitenize eklediğiniz taktirde; her yazınızın kopyalandığında yapıştırıldığı yere Kaynak: eSerdaR.com şeklinde sitenize link veriyor. Mutlaka kullanılması gereken bir site.

#2) Yazıya Dahil Linkler Ekleyin

Her yazınızın içerisine sitenize ait birden fazla link eklerseniz botlar bu linkleri ayırt edemeyecek ve bu linkleri – içeriğinize dahil linkler- olarak farz edecektir. Yapıştırdığı sayfadan size link çıkışı olacak ve hırsızlıktan bir nebzede olsa fayda sağlayacaksınız.

#3) Resimlerinizi .Htaccess ile Korumaya alın!

Çoğu Kopyala/Yapıştır hastası resimleri kendi sunucusuna çekmeme gibi bir özelliğe sahiptir. Eğer benim gibi öne çıkan görseller ve yazılara ait özgün resimler için saatlerce Photoshop’ta uğraşıyorsanız resimlerin çalınmasını engellemek için bir teknik mevcut.

Sitenizin ana dizininde bulunan .htaccess adlı dosyaya ekleyeceğiniz aşağıdaki kodlar sayesinde görselleriniz sizin siteniz hariç hiç bir sitede görünmeyecektir. Kodları .htaccess adlı oluşturun ve resimlerinizin bulunduğu dosyanın içerisine koyun:

RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://SİTEADINIZ.com.*$ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://www.SİTEADINIZ.com.*$ [NC] ReWriteRule .*\.(gif|jpg|png)$ – [F]

siteadınız adlı kısmı kendinize göre düzenlemeyi unutmayın.

#4) İçerik Hırsızlarını Bulun/Yakalayın

Önemli olan hırsızlığı engelledikten sonra hırsızlıkları takip edebilmek. İnternet üzerinden ulaşabileceğiniz servisler sayesinde sitenizin içeriğini ve makalelerinizi çalanları bulabilirsiniz. Şu anda aklıma gelen 2 adet servis var.

Articlechecker.com adlı servis yazdığınız ödev, tez ücretli makale ve her türlü kaynağı internet üzerinde arıyor. Bulduğu sonuçları size listeliyor. Eğer isterseniz site adresinizi de yazarak sorgulamanız mümkün.

Copyscape-Plagiarism-Checker-Duplicate-Content-Detection-Software

Copyscape Aternatif İçerik Hırsızlığı Dedektörü

Copyscape.com adlı servis ise aynı ArticleChecker gibi internet üzerinde makalelerinizi arıyor sonuçları listeliyor. Bu serviste güzel bir alternatif.

Dmca.com Üye olduktan sonra sitenizi sıkı bir takibe alıyor. Kopyalama girişiminde bulunan siteleri direk Google’ye şikayet ediyor. Öyle ki bazı siteleri Sandbox’a gönderebiliyor. Sitenizi profesyonel bir koruma yapmayı düşünürseniz Ücretli seçenekleri de mevcut.

#5) Yazı başlıklarınızı Takibe Alın!

Yeni keşfettiğim Google Alerts çok hoşuma gitti. Google sonuçlarında indexlenenleri size uyarıyor. Örneğin -İçerik Hırsızlığına Karşı Önlemler- adlı bir yazı yayımladınız ve Google Alerts ile bu başlığı takibe aldınız. Bu başlıkla ilgili yeni bir site index alırsa google bunu size haber veriyor.

#6) Göz Korkutmak İçin Copright bannerları/uyarıları koyun

Sitenizde tüm haklarınızın saklılığını ve içerik hırsızlarına karşı yapılacak yaptırımları belirtirseniz en azından kopyalamaya çalışanların gözü korkacaktır. Aynı zamanda Kullanım Koşulları‘na benzer bir sayfa oluşturursanız, hırsızlara karşı açtığınız davada hak sahibi olursunuz.

Sonuç Olarak

Sitenize bu verdiğim siteler ve kaynaklar kullanıldığında içerik hırsızlığının bir nebzede olsa önüne geçebilirsiniz. Unutmayın bu işin profesyonelleri bulunmakta. Her ihtimale karşı önleminizi alın. İçeriğinizin çalındığını farkettiğiniz zaman affetmeyin şu adreste (İçerik Hırsızlığı Ahlakı) belirttiğim şikayet hatlarına şikayet edin.

İçerik hırsızlığına karşı 2. yazımda sizlere yardımcı olmaya çalıştım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!