Eskiden böyle miydi? Şirket bünyesinde online oyun turnuvaları düzenler, internette saatlerce gezip tozar, chat kanallarında saatlerce takılırdık ve tüm bunların üstüne de işlerimizi yetiştirirdik.
Yasak-sitelere-giriş
Ama gelin görün ki bazı patronlar çalışanlarının şirket bilgisayarlarıyla işe motive olmalarından pek hoşlanmıyorlar.
Bilgi işlem departmanlarına verilen direktif ve yönergeler çalışanlara sürekli bilgisayar yasakları getiriyor.
Bu yasakların sınırı bazen o kadar uç noktalara gidiyor ve kısıtlıyor ki, bırakın bilgisayarda fal bakmayı Hotmail’e bile bakamıyorsunuz.

Bilgisayarınız bir iki sıkıcı haber sitesine bağlanıyor ve geri kalan tüm eğlenceli sitelere girince bir şirket uyarısı karşınıza çıkıyor.

CD’den bir şeyler atmak istediğinizde bilgisayarınızın CD-ROM sürücüsü olmadığını görüyorsunuz. Bu kez USB belleği denemek istiyorsunuz ama sisteminiz aygıt sürücülerini yüklemiyor.

Yani ne yapsanız olmuyor ve patronunuz galip geliyor. Peki, bu makus talih değişemez mi? Değişir.

Eğer ne yaptığınızı bilirseniz, ofisteki boş vakitlerinizi bilgisayarınızda eğlenceye dönüştürebilirsiniz.

Tamam belki bu yazıda söyleyeceklerimizi yapmanız etik açısından doğru olmayacak ama yazdığımız bu makale kullanıcılar için işin sırlarını öğretirken, diğer taraftan işin uzmanları için almaları gereken önlemler konusunda da bir rehber oluyor.

Facebook, MSN Nasıl Açılır?
Şirketlerde internete çıkan bilgisayarların güvenliğini sağlamak amacıyla bir vekil sunucu kullanılır. İngilizce ismiyle buna “Proxy server” denir. Şirket ağındaki tüm bilgisayarlar bu sunucu üzerinden internete bağlanır.

Bu sunucu virüslere karşı bir önlem gibi gözükse de, esasen sizin internette neler yaptığınızın bir kaydını tutar. Bununla da kalmayarak filtre uygular. Girmiş olduğunuz bir siteye ertesi gün erişemiyorsanız bunun sorumlusu büyük bir ihtimalle vekil sunuculardır.

Bir vekil sunucuyu alt etmenin çok sayıda alternatifi var. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak Facebook ve MSN’de cirit atabiilirsiniz.
Yasakları Google ile aşmak
Patronunuzun yapamayacağı tek şey Google’a yasak koymaktır. Böyle bir yasak tüm şirket çalışanlarının işlerini engellemekle beraber kazan kaldırmalarına bile sebep olabilir.

O halde bu avantajı kullanabiliriz. Bunu yaparken Google Translate kullanacağız. Adres satırına aşağıdaki adresi girin.

http://www.google.com/translate?langpa ir=fr|en&u=www.site.com

www.site.com yazan yere yasaklı olan siteyi yazın.

Site büyük bir ihtimalle açılacaktır. Google Translate hizmetinde adres kısmında “langpair” yazan kısım çevirinin hangi diller arasında yapılacağını belirtir.

Burada ikinci kısmın “en” yani İngilizce olmasına dikkat edin. Daha önceleri bu yöntem “en|en” olarak kullanılıyordu.

Google gelen şikayetler üzerine bunu düzeltmiş olmalı. Ancak fr|en veya sp|en şeklinde kullanıldığında da bu yöntem işe yarıyor.

Vekil sunucuyu değiştirin
Oldukça basit ama etkili bir yöntem de proxy sunucusunu değiştirmeniz olacaktır. Bazen vekil sunucular bu tür girişimlere karşı önlem almış olabilir. Ama yine de denemekte fayda var.

Öncelikle kendimize farklı bir proxy sunucusu bulmamız gerekiyor. Google üzerinde Proxy kelimesini arattığınızda gelen sonuçlar içerisinde Proxy adresleri veren onlarca site göreceksiniz.

Eğer bu siteler yasaklandıysa Yöntem 1’i kullanarak bu adresleri açabilirsiniz. Gelen sitelere göz gezdirdiğinizde IP adresleri ve port numaralarının olduğu listeler göreceksiniz.

Şimdi Internet Explorer (Araçlar > İnternet Seçenekleri > Bağlantılar > Yerel Ağ Ayarları) veya Firefox’un (Araçlar > Seçenekler > Gelişmiş > Ağ) bağlantı ayarlarına giderek vekil sunucu ayarlarına listeden bir proxy sunucusu girin.

Bazı sunucular yavaş veya çalışmıyor olabilir. Denemeye devam edin. Eğer şirketinizde bu yönteme karşı herhangi bir önlem geliştirilmemişse internette özgürsünüz demektir.

Ayrıca bilgi işlem yöneticiniz IP değiştirmenizi engelleyen bir güvenlik ilkesi kullanıyor olabilir. Bunu nasıl aşacağınızı Windows Yasakları bölümünden öğrenebilirsiniz.

Webproxy ile gelen özgürlük
Tüm bu ayarlarla uğraşmadan da internette özgürce dolaşabilirsiniz. Webproxy’ler web tarayıcı içinde bağımsız bir tarayıcı gibi çalışarak istediğiniz her yere bağlanmanızı sağlıyor. Örneğin, www.privax.us/ip-test adresine girerek ziyaret etmek istediğiniz siteyi yazın. Herhangi bir yasağa takılmadan karşınıza gelecektir.

Bazen afacan bilgi işlem sorumluları bu tür sitelere girişi engelleyebiliyor. Böyle bir durumda Yöntem 1’i kullanarak Webproxy hizmetlerine erişebilirsiniz. İşte bu hizmeti veren sitelerden bazıları.

www.webproxy.pro

www.cantbustme.com

www.proxymafia.net

www.keephidden.com

www.unblocked.org

Proxy açığı yakalamak
Özellikle Linux Proxy sunucular iyi şekilde yapılandırmadıklarında bazı açıklar içerirler. Bunlardan faydalanarak interneti sınırsız hale getirebilirsiniz.

Bu tür sunucularda genellikle iki adet yazılım çalışır. Bu yazılımlardan birisi ağ trafiğini yöneterek kendisine istekte bulunan bilgisayarı internete çıkarır.

Diğer yazılımsa filtreleme işini yaparak kullanıcı isteklerini değerlendirir ve kara listesinde olan sitelerin görüntülenmesini engeller.

Yani kullanıcı önce filtreye daha sonra proxy yazılımına bağlanır. Her yazılımın da sunucu üzerinde kendine ait bir portu vardır.

Bilgi işlem sorumlunuz web tarayıcınızın vekil sunucu ayarlarını muhtemelen filtreye yönlendirmiştir. Siz bu ayarı değiştirerek doğrudan proxy yazılımına yönlenirseniz sınırsız internete kavuşursunuz.

Bunu yapmak için öncelikle proxy sunucusunun portlarını taratmanız gerekir. Advanced Port Scanner (http://bul.pcworld.com.tr/638) kullanarak sunucuda açık olan portları listeleyin.

Web için kullanılan port numaraları genellikle 80, 8080, 3128 veya 3129 gibidir. Eğer bu söylediklerimizin içinden ikisi varsa hemen tarayıcınızı çalıştırın ve vekil sunucu ayarlarından port numarasını değiştirin.

Büyük bir ihtimalle işe yarayacaktır. Ayrıca filtre ve kayıt sistemlerini de aşacağınız için internette neler yaptığınız da gözükmeyecektir.

Çocuk değilsiniz
Bazı şirketler ağ üzerinde bir filtreleme yerine genellikle çocuklar için kullanılan lokal filtreleme yazılımlarını tercih edebiliyorlar.

Internet Cafe’lerden tanıdığımız bu uygulamaları alt etmek sanıldığı kadar zor değil.

Bu uygulamalar genellikle Internet Explorer’ı baz alarak hareketlerini izlerler ve kara listesinde olan siteleri yasaklarlar.

Siz sisteme Firefox veya Opera kurarak bu yasağı aşabilirsiniz. Eğer sisteme yazılım kurma izniniz yoksa bir USB bellek üzerinden taşınabilir tarayıcıları da çalıştırabilirsiniz.

Bunu nasıl yapacağınızı da ilerleyen bölümlerde anlatacağız. Eğer yine işe yaramazsa Winamp 5.5’in web tarayıcısı gibi bazı uygulamaların dahili web tarayıcılarını kullanabilirsiniz.

Patronun kablosuz ağına sızın
Şirketinizde bir kablosuz ağ varsa bu muhtemelen patronunuz ve gelen misafirler için kurulmuştur.

Patronunuz misafirlere ve kendine yasaklar koymayacağına göre bu kablosuz ağa sızmayı deneyebilirsiniz.

Yine benzer biçimde komşuların ağlarını da kötü emellerinize alet edebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda kablosuz bağlantı özelliği yoksa bunu herhangi bir Wireless Adapter ile çözebilirsiniz.

Peki, kablosuz ağa nasıl sızacağız? Ağda güvenlik koruması yoksa bunu zaten oldukça rahat bir şekilde yapabileceğinizi biliyorsunuz.

Eğer WEP veya WPA şifreleme teknikleriyle korunuyorsa o zaman http://bul.pcworld.com.tr/634 adresine giderek Yayın Yönetmenimiz Taner’in hazırladığı “Kablosuz ağ şifresi nasıl kırılır?” isimli yazıyı okuyun ve uygulayın.

Olmadı, çocuğunun adını, doğum tarihini, varsa metresinin adını şifre olarak deneyin. Karısının adını kesinlikle denemeyin.

Windows Yasaklarını Ezin Geçin
Bilgi işlem yöneticiniz kullanıcı hesabınıza kısıtlama mı getirdi? Ne yapsanız sisteme yazılım kuramıyor musunuz?

En basitinden ekran koruyucu veya arka plan rengini değiştirmenize de mi izin verilmiyor? Tüm bu sıkıcı kuralları ezip geçme şansınız var, yeter ki doğru adımları atın.

Bir yönetici şifresi tüm özgürlüğünüzü yeniden elinize almanızı sağlar.
Admin parolasını ele geçirmek
Windows XP’de admin parolasını sıfırlamak neredeyse çocuk oyuncağı. Ancak mevcut olan parolayı göstermekse çok çetrefilli bir iş.

Eğer şifreyi sıfırlarsanız bilgisayara yönetici olarak girebilirsiniz, ancak günün birinde bilgi işlem sorumlunuz gelip kendi girdiği yönetici şifresinin çalışmadığını görünce deliye dönebilir.

Yine de yapmak isterseniz aşağıdaki adımları uygulayın.

1. cd080802.zip linkinden Offline NT Password’ün kalıp dosyasını indirin ve bir CD’ye yazın.

2. Bilgisayarı CD’den başlatın. Eğer BIOS üzerinden bunu yapamıyorsanız kasayı açıp hafıza pilini çıkarmanız gerekebilir. Ancak bilgi işlemciniz geldiğinde hem BIOS hem de admin şifresinin değiştiğini görünce bu kez kesin sinirden bayılır.

3. Offline NT Password yazılımı Linux tabanlıdır. Yazılım bir süre gerekli olanları yükledikten sonra hangi disk üzerinde çalışacağınızı soracak. Bu muhtemelen listede görülen ilk disktir. 1’e basıp ilk diski seçin.

4. Registry Directory ile ilgili soruyu Enter tuşuna basarak geçiyoruz.

5. Program bize ne yapacağımızı soracak. Burada da 1’i tuşluyoruz. (Edit user data and passwords)

6. Windows kullanıcılarının bir listesi gelecektir. Buradan bir kullanıcı ismi girerek şifresini sıfırlayabileceğiniz gibi, Enter tuşuna basarak doğrudan Administrator hesabı üzerinde çalışacağımızı belirleyebilirsiniz.

7. “User edit menu” karşımıza çıkacak. Burada 1’i seçip Enter tuşuna basıyoruz. Artık sistemin yönetici şifresi sıfırlanmıştır.

Mevcut parolaları göstermek
Şifre kırma işinin en zor kısmı mevcut Windows parolasını öğrenmektir. Bunun sadece ve sadece bir yolu var o da denemek. Denemek deyince meraklanmayın. Elle tek tek şifre denemenin yıllar alacağını biliyoruz.

Dolayısıyla bu işi uygun bir yazılıma ve Rainbow Table adı verilen veritabanına bırakacağız. Bu noktada Rainbow Table’a biraz değinmek lazım.

Bu şifre tabloları A-Z, 0-9 ve özel karakterlerin oluşturabileceği tüm ihtimalleri içeren devasa veritabanlarıdır.

Büyüklüğüyse 4-5 GB’ı bulabilir. LM Hash ve NT Hash olmak üzere iki çeşittir. Bizi ilgilendiren LM Hash veritabanıdır. Zaten olabilecek Windows şifrelerinin %96’sı bu veritabanında vardır.

Böyle bir veritabanını indirmek elbette uzun zaman alacaktır. Kaldı ki birçok yerde parayla satılır.

Bundan dolayı torrent istemcinize başvursanız iyi olur.

Şifreleri göstermek içinse yine Linux tabanlı bir yazılım olan Ophcrack’i kullanacağız.

Bu yazılımla Rainbow tablolarını kolayca kullanabiliyorsunuz. İşte izlemeniz gereken adımlar.

1.http://ophcrack.sourceforge.net/download.php adresinden Ophcrack’in son sürümünü indirin.

2. Bilgisayarı CD’den başlatın. Program grafik tabanlı olduğundan kullanımda pek sorun çıkarmayacaktır.

3. Load File’a tıklayarak indirdiğiniz Rainbow Database dosyasının yerini/klasörünü gösterin.

4. Launch’a tıklayın. Ophcrack Windows şifre karşılaştırma işlemine başlayacaktır. Bu işlem bilgisayarın hızına bağlı olarak birkaç saat sürebilir. Şifreler bulunduğunda uygulamanın penceresinde görebileceksiniz.

Bilgi İşlemcinizi Taklaya Getirin
Şifreleri elde etmenin en şahane yollarından birisi keylogger yazılımlarıdır. Ancak ne var ki bilgi işlem yöneticinizin admin parolasını casus yazılımlarla elde edemezsiniz.

Kolaylıkla bunun farkına varacaktır. Bunun yerine casus bir donanım kullanmak daha faydalı olabilir. www.keydevil.com adresinden alabileceğiniz ve klavye girişine monte edilen küçük bir kaydedici tüm klavye hareketlerini depolayabilir.

Bilgisayarınızda bir sorun yaratın ve bilgi işlemcinizi çağırın. Yönetici şifresini girdiği anda artık bilgisayar da elinize geçmiş demektir. Anladınız siz onu…

Çalışmayan USB girişleri
Flash bellek nimetlerinden faydalanmak veya dolabınızda duran gamepad ile oyun keyfi yapacakken bir de bakıyorsunuz afacan bilgi işlemciniz bilgisayarınızın USB girişlerini iptal etmiş.

Bilgi işlemcinizin USB bağlantılarını iptal etmesi için önünde üç seçenek var. İlk seçenek BIOS’tan iptal etmek. Eğer kullandığınız bilgisayarda BIOS şifresi yoksa bu kolayca halledilebilir.

Ama USB girişi kullanan cihazlara ihtiyaç duyulduğundan bu pek tercih edilmez. İkinci seçenekse USB girişlerini kapatan ve açılması için şifre isteyen güvenlik yazılımları. Bu konuda yapabileceğiniz fazla bir şey yok.

Sadece Yöntem 3’e bir göz gezdirin. Son olarak bilgi işlem yöneticinizin USB girişlerini çalışır bırakıp Flash bellek sürücülerinin yüklenmemesini sağlayabilir veya yazma korumalı yapabilir.

Bunu alt etmek için yönetici hesabıyla Windows’a giriş yapın. Ardından aşağıdaki adımları takip edin.

Başlat > Çalıştır > regedit komutunu girin.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\UsbStor yolunu takip edin ve “Start” yazan değere çift tıklayın. Eğer buradaki değer 4 ise bunu 3 yapın. Eğer değer 3 olarak gözüküyorsa bilgi işlemciniz USB girişleri için farklı bir formül kullanıyordur.

Yazma korumasını iptal etmek içinse bu adımları uygulayın.

1. Başlat > Çalıştır > regedit komutunu girin.

2. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\StorageDevicePolicies yolunu izleyin.

3. Eğer burada WriteProtect değeri varsa çift tıklayın ve değer verisini 0 yapın.

Bir türlü değişmeyen IP
Yazımızın başında anlattığımız yöntemleri uygularken IP veya DNS sunucusu değiştirmek istediğinizde engeller ve güvenlik ilkeleriyle karşılaşabilirsiniz.

Bedava dağıtılan Shock IP Changer isimli yazılım bu sorunu aşmanız için yeterli olacaktır.

Shock IP Changer adresinden yazılımı indirin ve çalıştırın. Tools menüsünden Add’e tıklayın ve değiştireceğiniz IP numarası bilgilerini girin. Girdiğiniz IP program penceresinde gözükecektir. Bunu seçerek “Submit” simgesine tıklayın.

İşyerinde download
Evinizdeki internet bağlantısı kotalıysa ve dosya indirememekten yakınıyorsanız işyerinizin geniş bantlı internetini bu iş için kullanabilirsiniz.

Elbette, kayıtlar ve hat raporlarında size ait bilgisayarın hattı sömürmesi hoş karşılanmayacaktır.

Bu konuda yakalanmamanın tek yolu yazının başlarında belirttiğimiz gibi şirketin vekil sunucusunda bir açık yakalamaktır.

Eğer açık yakalayamadıysanız ve riskleri göze alıyorsanız dosya indirmenin birkaç inceliğinden bahsedelim.

Torrent gibi bir nimetten faydalanmak aklımıza gelen ilk seçenek oluyor. BitComet yazılımı bu iş için oldukça uygun.

Yapacağınız aramalar neticesinde Torrent linkleri veren yüzlerce site bulabilirsiniz. Bu linkleri BitComet ile indirirken dikkat etmeniz gereken en önemli konu upload limiti vermek olacaktır.

Hatta işyerinde olduğunuzdan ötürü download limiti de uygulayın. Çünkü tüm hattı bu iş için kullanırsanız yakayı ele verirsiniz.

Web tabanlı dosya paylaşım sistemleri de epeyce işinizi görür. Genellikle bu siteler bilgi işlemciler tarafından büyük bir zevkle yasaklanır.

Rapidshare, Oxyshare, Speedyshare gibi sitelere bahsettiğimiz yöntemlerle erişebilirsiniz. Bu sitelere bağlı linkleriyse Google üzerinde “dosya adı” rapidshare.com” şeklinde bir arama yaparak bulabilirsiniz.

En etkili MP3 bulma yöntemi:

Türkiye kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu MP3 bulmak için Limewire veya Torrent bağlantılarını tercih ediyor. Aslında doğru bir arama şekli bildiğimiz Google’ı tam bir MP3 bulma canavarına dönüştürebilir. Örneğin;

-inurl :htm|html|php) intitle:”index of” +”last modified” +”parent directory” +description+size+(wma|mp3)“Nirvana”

Şeklinde bir arama yaparsanız Nirvana ile ilgili MP3 dosyalarına doğrudan ulaşırsınız. Üstelik gelen sayfalar web sayfasından çok bilgisayarınızdaki bir disk gibi görünür. Sonuç ise mükemmel!

İşyerinde MSN Motive Eder
Gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen MSN, bırakın telefonu, mektubu artık e-postanın dahi yerini almış durumda.

MSN üzerinden saatler süren sohbetler, kimi zaman işlerin aksamasına da sebep olabiliyor.

Bu durumdan şikayetçi olan yöneticiler çareyi bilgi işlem departmanlarına, şirketteki MSN girişlerini yasaklatmakta buluyor.

Ancak yasakların delinmek için var olduklarını tekrar hatırlatarak güzel haberi verelim: Merak etmeyin MSN’e bağlanmanın yine çeşitli yolları var!

Bu yolları size açıklayacağız fakat öncesinde işlerinizi aksatmayacağınıza dair bize söz vermeniz gerekiyor. Söz mü? Peki o halde biz de açıklıyoruz:
Alternatif Yazılımlar
Şirketteki bilgi işlemci arkadaşlarınız Windows’un Grup İlkeleri’nden MSN Messenger’ın kurulumunu yasaklamış olabilir. Spesifik olarak bir programın Windows işletim sistemi üzerinden yasaklanabilir olması da delinebilir bir başka yasak.

Açık kaynak Pidgin (www.pidgin.im), Miranda (www.miranda-im.org) ve Trillian (www.trillian-messenger.net) ile sadece MSN değil Yahoo, ICQ, Gtalk ve AOL gibi diğer anında mesajlaşma hesaplarınıza da bağlanabilirsiniz.

Bu yazılımların en büyük özelliği, birden fazla hesaba aynı anda bağlanabilmenizi sağlaması olduğundan tek bir program ile tüm arkadaşlarınıza ulaşabilirsiniz.

Web tabanlı MSN
Web proxy’ler olur da web messenger’lar olmaz mı? Olur tabii. Hiçbir kurulum gerektirmeyen bu servisler sayesinde yine sadece MSN hesabınıza değil diğer hesaplarınıza da bağlanabilirsiniz.

Ancak bu hesapların hepsine birden tek bir sayfa üzerinden aynı anda bağlanmanız mümkün değil.

Bilgi işlemcileriniz web messenger’lara ulaşmanızı da engellemediği takdirde hiçbir sorun yok demektir.

Aşağıda vereceğimiz web messenger adresleri dışındaki hiçbir adrese MSN kullanıcı adı ve şifrenizi vermeyin.

Bu hizmeti verdiğini söyleyen birçok site kullanıcı bilgilerinizi ele geçirerek ya başka sitelerle paylaşıyor ya da hesabınızdaki kullanıcılara spam posta gönderiyor.

MSN’e kendi web messenger servisi olan http://messenger.msn.com adresinden bağlanabileceğiniz gibi,

Meebo (www.meebo.com),

e-buddy (www.ebuddy.com),

MessengerFX (www.messengerfx.com) ve

iloveIM (www.iloveim.com) üzerinden de bağlanabilirsiniz.

İlle de Proxy
Proxy’lerin hayat kurtaran sunucular olduğunu anlamışsınızdır. Özellikle anonim sunucular yasaklanan sitelere girmemizi sağladığı gibi, MSN Messenger’a bağlanmamızda da büyük rol oynayabiliyorlar!

O halde hemen birkaç iyi anonim Proxy bulalım ve MSN’e sızalım.

Bir başka velinimet Google’a girerek “Anonymous Proxy” yazın. Çıkan sonuçlardan bazılarına tıklayarak anonim Proxy listesine göz atın ve mümkün olduğunca Türkiye’ye yakın ülkelerde bulunan proxy’leri not edin.

Ancak elbetteki diğer Proxy’ler de hiç beklemediğiniz bir hızla yönlendirme işlemi gerçekleştirebilir. İsterseniz www.proksi.org adresine girerek doğrudan güncel bir listeye ulaşabilirsiniz.

Şimdi Internet Explorer’da iken Araçlar > İnternet Seçenekleri yolunu takip edin ve Bağlantı sekmesine tıklayın.

Yerel Ağ Ayarları butonuna tıklayın ve açılan pencerede Proxy sunucu onay kutusunu işaretleyip listedeki Proxy sunucularından birinin IP adresi ve port numarasını girin. Eğer herhangi bir web sitesine bağlanabilirseniz sunucu sorunsuz çalışıyor demektir.

MSN de artık tanıttığımız bu vekil sunucuyu otomatik olarak tanıyacak ve bağlantıyı bu sunucu üzerinden gerçekleştirecektir.

MSN yoksa diğerleri var
Sonuncu yöntem aslında MSN hesabına bağlanmayı içermiyor. Diyelim yukarıda denediğiniz yöntemlerden hiçbiri işe yaramadı.

O zaman biz de başka bir alternatif anında mesajlaşma hesabı ile arkadaşlarımıza ulaşabiliriz. Özellikle Gmail ve Yahoo, web mail hesabınıza girdiğinizde eş zamanlı olarak anında mesajlaşma uygulaması da sunuyor.

Eğer Gmail ve Yahoo web mail adreslerinize erişebilirseniz, bu uygulamalardan da faydalanabilirsiniz.

Varlığını Hissettirmeyen Uygulamalar
Bilgi işlemcilerden nedir çektiğimiz? Hadi Facebook ve MSN’i yasakladınız, bilgisayara program kurmamı niye engelliyorsunuz?

Savaşı siz başlattınız, biz bitireceğiz. Madem bilgisayara program kuramıyoruz, o halde biz de taşınabilir programların nimetlerinden faydalanabiliriz.
USB varsa özgürsünüz
Eğer işyerinizdeki bilgisayarınıza USB bellek takabiliyorsanız bilgisayarınızda özgürlüğe merhaba diyebilirsiniz.

Öncelikle Mojopac yazılımını http://bul.pcworld.com.tr/643 adresinden indirin. Programı çalıştırarak USB belleği bilgisayarınıza takın ve Mojopac’i bellek üzerine kurun.

Yazılımı çalıştırdığınızda Windows’a farklı bir kullanıcı hesabı açılmış gibi olacaktır. Bu hesap üzerine ne isterseniz kurarsınız ve bellek üzerinden kullanırsınız. İşiniz bittiğinde de belleği sökersiniz ve geride hiçbir iz kalmaz.

E-postalarıma bakmak istiyorum!
E-postalarınızı kontrol etmenizi sağlayan çeşitli taşınabilir yazılımlar bulunuyor. Ancak bunlar içinde en güvenilir olanı kuşkusuz açık kaynak kodlu Thunderbird.

Linux işletim sistemlerinde en çok kullanılan e-posta istemcisi olan Thunderbird, bir süredir Windows kullanıcıları tarafından da tercih edilmeye başladı.

Güvenlik konusunda asla taviz vermeyen yazılımın taşınabilir versiyonu ile POP3 hesaplarınıza bağlanabilirsiniz.

Yazılımın en büyük avantajı ise kullandığınız bilgisayarda hiçbir kişisel bilginizi saklamaması.

Boyut: 6,7 MB, indirme adresi:
Mozilla Thunderbird, Portable Edition

Müzik ruhun gıdasıdır
Nedense bazı şirketlerde çalışanların müzik dinlemelerine dahi karışılıyor. Kulaklığı takıp çevredekilere rahatsızlık vermeden şarkı dinleyerek çalışmanın ne gibi bir sakıncası varsa?

Eğer müzik dinlerken kendinizden geçip işlerinizi aksatmıyorsanız Winamp’in Portable versiyonunu hemen USB diskinize yükleyin.

Winamp Portable ile MP3 dışında diğer tüm müzik formatlarını dinleyebilir, video izleyebilirsiniz. Sisteminizde multimedya dosya bulunmuyorsa, stream yayın da dinleyebilirsiniz.

Boyut: 6,6 MB, indirme adresi: Softpedia Mirror (US) – 5.35 Full

Yemek aralarında film izlesem?
Bizce bir sakıncası yok tabii. Yakalanmadığınız sürece istediğinizi yapabilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle iyi bir video oynatıcıya sahip olmamız gerekiyor.

Burada da devreye Koreli programcılar tarafından geliştirilen KMPlayer devreye giriyor.

Yazılım çok fazla seçeneğinin olması ilk bakışta karışıkmış gibi bir his verebilir. Ancak birkaç kullanımdan sonra alıştığınızda bu seçeneklerin istediğiniz şekilde kişiselleştirebilmenizi sağladığını fark edeceksiniz.

Alt yazı desteği, efekt ve filtre uygulama gibi özellikleri de bulunan KMPlayer, bilinen tüm video dosyalarını oynatabiiliyor.

Boyut: 16,8 MB, indirme adresi: KMPlayer

Biraz da oyun oynayalım
Windows ile birlikte gelen kart oyunlarını dahi silmiş vicdansızlar. Sanki eğlenmeye hiç hakkımız yok. Neyse bunun da bir çaresi var.

www.gamehippo.com adresine girin ve yüzlerce bedava oyundan istediklerinizi USB belleğinize atın. Kurulum gerektiren oyunları da yine taşınabilir USB belleğinize kurduğunuzda hiçbir sorun kalmayacaktır.

Eğer biraz paraya kıyabilirseniz çeşitli ticari oyunların portable versiyonlarını da satın almanız mümkün. Web teknolojisinin gelişmesi ile internet üzerinden oynanan oyunların kalitesinde de büyük bir artış yaşandı.

www.miniclip.com adresindeki Flash oyunlar bunun en büyük örneği. Google’da yapacağınız basit bir arama ile yine onlarca Flash oyun sitesine ulaşabilirsiniz. İşte bunlardan bazıları: http://oyun.downtr.net
www.haydioyuna.com www.oyyun.com
www.zoopgames.com
www.flasharcade.com
www.minioyun.com
www.flashgames247.com
www.kraloyun.com

Karda Yürü İzini Belli Etme
Patronlar genelde bilgisayarlarınızı fiziksel yollarla kontrol ederler. Yani yanınıza gelip ne yaptığınıza şöyle bir bakar ve çekip giderler.

Bulunduğu yerden yanınıza geldiği süre içerisinde yaptıklarınızı gizleme şansına sahipsiniz. Ancak özellikle küçük alana sahip ofis ortamlarında zamanla resmen yarışmak zorunda kalabilirsiniz.

Bu yüzden çeşitli kısayollar ve masaüstü ekranınızı değiştirmenizi sağlayan yazılımlar kullanarak bu sorundan kurtulmak mümkün.
Patrondan kaçış
Boss!, BossKey! Ve EfreeSoft Boss Key gibi ücretsiz programlar sayesinde tuş kombinasyonları kullanarak istediğiniz pencere ve pencereleri anında minimize edebilir veya kapatabiilirsiniz.

Oynar başlıklı masaüstü
Bir başka yöntem de sanal olarak birkaç adet masaüstü oluşturmak ve patronun yaklaştığını gördüğünüzde bu masaüstlerinden herhangi birine geçebilirsiniz. Bu şekilde üç boyutlu sanal masaüstlerine sahip olabilmek için tamamen ücretsiz olan Yod’m 3D yazılımını kullanabilirsiniz.

Yod’m 3D, DirectX 9 yüklü Windows XP ve Vista işletim sistemlerinde sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor.

Uygulama dosyasına çift tıkladıktan sonra karşınıza çıkan seçenekler penceresinden Dil olarak Türkçe’yi seçin. Bu işlemden sonra Türkçe kullanabileceğiniz programın seçeneklerine de bir göz atmayı ihmal etmeyin.

Masaüstünüzü döndürmek için Shift ve Ctrl tuşlarına birlikte basıp ya klavyenizdeki yön tuşlarına basın ya da farenizi sağa sola çevirin. Masaüstlerinizden birinde oyununuzu oynarken, bir diğerinde işinizi yapıyormuşsunuz gibi ofis uygulamalarını görüntüleyebilirsiniz!

Kirli geçmişimiz
Son olarak internette gezinirken bıraktığımız izleri temizlememiz gerekiyor. Bunun için de Internet Explorer’ı çalıştırın ve Ayarlar > İnternet Seçenekleri yolunu takip edin. Göz atma geçmişi bölümündeki “Sil” butonuna basın.

Açılan pencereden “Tümünü sil” butonuna basarak tüm internet geçmişinizi yok edebilirsiniz. Belgelerim klasörünü de temizledik mi artık patronumuz izimizi süremez.

Görev çubuğuna sağ tıklayın ve Özellikler seçeneğini seçin. Başlat menüsü sekmesine tıklayın.

Klasik başlat menüsü kullanıyorsanız Özelleştir seçeneğini seçin ve ardından Temizle düğmesine basın.

İnternette gezindiğiniz sürece oluşan dosyaları tek tek temizlemek yerine bunu sizin için birkaç adımda yapan programları tercih etmek hem zamandan hem de işten tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!