Teknolojinin giderek yaygınlaşması ile birlikte artan bilişim suçlarına karşı uzmanlar vatandaşları uyardı.

Bireylerin cep telefonları ve bilgisayarlarında alacakları küçük önlemlerle kişisel verilerini bir nebze de olsa koruyabileceğine dikkat çeken uzmanlar, son bir yıl içinde artan tehditleri ve önlemleri sıraladı.

Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, vatandaşların ilk olarak yapması gereken şeyin ihtiyaçlarını belirlemesi ve ona göre cihaz kullanması olduğuna dikkat çekti.

Cep telefonlarında 3. Nesil teknolojisi ile birlikte mobil internet kullanımının yaygınlaştığını belirten Sağıroğlu “Cep telefonunu sadece konuşma ihtiyacı için kullanan birinin internet özellikli bir telefon alması gereksizdir. Bunun yanında her bilgisayar kullanıcısının bilgisayarlarına şifre ile giriş yapmaları önemlidir. Şifresiz bilgisayarlar kapısı açık evler gibidir” diye konuştu.

Kamusal çözümler noktasında ise öncelikle alınması gereken önlemin ortak kullanılan bilgisayarlarda önemli bilgi ve belgelerin sınıflandırılması ve şifrelenmesi olduğunu belirten Sağıroğlu, elektronik imza ve mobil imza uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiğine bu konuda üniversite, devlet ve özel sektörün ortak çalışması ve projeler geliştirmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

SİBER DÜNYANIN TEHDİTLERİ

Teknoloji ilerledikçe imkanlarının yanında tehditleri de farklı şekiller alıp büyümeye devam ediyor. Bilişim hukuku uzmanları son bir yıl içinde en fazla karşılaşılan siber tehditleri şu şekilde sıralıyor:

– SMS, mail ya da msn üzerinden dolandırıcılık; “Kontör ya da hediye kazandınız” tuzağı ile dolandırıcılık en yaygın tehditlerin başında geliyor.

– Bankacılık şifrelerinin çalınması; kullanıcı adı ve şifreler kolaylıkla kırılabiliyor. Tek kullanımlık şifre uygulamaları ise sim kartlar kopyalanarak etkisiz hale getiriliyor.

– Zombi bilgisayarlar; bilgisayarlara dışarıdan bir program yüklenmesi ile bilgisayarın sahibi farkına varmadan arka taraftan programın çalıştırılması. Bu uygulamada sadece verilerin çalınması değil, kişilerin IP adresleri üzerinden bilişim suçlarının gerçekleştirilmesi tehlikesi de mevcut.

– Telefon ve ortam dinlemesi; 2009 yılının en yaygın tehdidi şüphesiz ki bu konu oldu. Sadece bir kalem boyutunda cihazlarla ya da küçük yazılımlarla gerçekleştirilebiliyor.

DÜŞÜK MALİYETLİ ÖNLEMLER

Tüm bu tehditlerin yanında uzmanlar vatandaşların alacağı küçük ve düşük maliyetli önlemler ile siber dünyada korunma imkanı bulunduğuna dikkat çekiyor. Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, 8 maddede siber tehditlerden korunma yöntemlerini şu şekilde sıralıyor:

– İhtiyaçlarınızı belirleyin; Sınırsız kullanım çılgınlığına kapılmayın. İhtiyaçlarınıza göre araç kullanın. Sadece konuşmak için telefon kullananlar internet bağlantısı özelliği olan cep telefonlarını satın almamalı. Bu sayede ortam dinleme yazılımlarından ya da mobil hackerlık yöntemlerinden koruma sağlanabilir.

-Şifre kullanın; Kişisel bilgisayarlarda ve kablosuz internet erişimlerinde muhakkak şifre kullanılmalı. Cep telefonlarının Bluetooth uygulamaları gerekli değilse kapatılmalı veya şifrelenmeli.

-Paylaşmayın; Kablosuz internet hizmetinin birkaç apartman sakini tarafından paylaşılması tehlikeye davetiye çıkarıyor. Size özel olan internet hizmetinizle, bir başkasının işleyeceği bilişim suçunun sizin üzerinize kalması tehlikesinden korunursunuz

– Güncel ve yasal yazılımlar kullanın; Antiviral yazılımlar (Antivirüs, Antispyware vs.) ve Güvenlik Duvarı muhakkak kullanılmalı ve güncelleştirilmeli. Bilişim suçluları her geçen gün yeni yöntemler bulurken, yazılımlarınız bu yöntemleri çözebilecek yenilikte olmalı.

– Bilgilerinizi gizleyin; Bilgiler önem derecelerine göre sınıflandırılmalı. Gerekiyorsa önemli belgeler farklı dosya formatlarında saklanmalı. Hatta önemli bir Word belgenizi müzik dosyası biçiminde saklayabilirsiniz. Ya da belgelerinizi şifrelerle koruyabilirsiniz.

– 4 TL’ye birikimlerinizi koruyun; Özellikle finansal işlemler için muhakkak elektronik imza veya mobil imza kullanılmalı. Bankalar bu işlemi zaruri tutmuyor. Maliyeti en fazla 4 TL olan bu yöntemle birikimlerinizi koruyabilirsiniz.

– Download ederken dikkat; İnternetten dosya indirirken dikkatli olun. Güvenmediğiniz sitelerden ya da kişilerden yönlendirilen dosyaları indirmeyin. İndirdiğiniz dosyaları da açmadan önce Antivirüs programları ile kontrol edin.

– Sosyal ağlara dikkat edin; Üye olduğunuz ve pek çok bilginizi paylaştığınız sosyal ağlara dikkat edin. Bu tarz sitelerin kendi otokontrol sistemleri güncel olmayabiliyor. “Sizi kim takip ediyor” uygulamaları sizi ve arkadaş listelerinizi üçüncü şahıslara açık hale getiriyor.

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!