cPanel bana göre en yetenekli ve kaprissiz site kontrol panellerinden biri. Hatta ben şahsen bir sunucuda ilk önce cPanel olup olmadığına bakanlardanım. Tabi ki konumuz scriptin bir kontrol paneli olarak ne kadar maharetli olduğu değil. Son zamanlarda bu konuda çok fazla soru gelmeye başladığı için böyle bir yazı hazırlama ihtiyacı duydum (enteresan bir şekilde backup özelliği halihazırda kullanılıyor olmasına rağmen bu özelliği site taşımak için kullanmak pek akla gelmiyor). Başlangıç seviyesine hitap eden bu yazımızda; elinde cPanel gibi bir altın bilezik bulunanların herhangi bir vesileyle sitelerini başka bir sunucuya taşımak istediklerinde, bu panelden nasıl faydalanabileceklerinden ve dolayısıyla zamandan, uğraştan nasıl tasarruf edebileceklerinden bahsedeceğim.

Bir çoklarına göre site transfer etmek, sitedeki tüm dosyaları FTP kanalıyla bilgisayara indirip yeni sunucuya yüklemek ve dolayısıyla saatlerce, hatta belki günlerce uğraşmak anlamına geliyor. Hele ki bir de sitenin boyutu GB olarak anılmaya başlanmışsa Allah kolaylıklar versin…

Oysa cPanel, kullanıcıyı tüm bu külfetlerden kurtaracak güzide bir yedekleme (backup) hizmetine sahip. Sisteme aşina olanlar zaten bu hizmeti lokal yedekler almak için kullanıyorlar, bununla birlikte dilendiği taktirde tüm site tek bir dosya halinde sıkıştırılıp (backup-03.06.2010_18-54-05_egonomik.tar.gz gibi) başka bir sunucuya gönderilebiliyor. İşte biz de tüm siteyi belki de dakikalar içerisinde başka bir sunucuya transfer etmek için bu özellikten faydalanacağız.

Bu iş için kolları sıvadıktan sonra panel anasayfasından “Files -> Backups” linkine tıklıyoruz,

ardından “Full Backup” (Tam yedek) seçeneği altındaki “Download or Generate a Full Web Site Backup” (Tam bir yedek oluştur/indir) düğmesine tıklayarak tüm sitenin yedeğini oluşturacağımız sayfaya geçiyoruz

karşımıza çıkan sayfadaki “Backup Destination:” (Yedek dosyasının kaydedileceği hedef) seçeneği, varsayılan olarak lokal yedekler almak üzere “Home Directory” (Site ana dizini) olarak işaretli

bu seçeneği “Remote FTP Server” (Uzak FTP sunucusu) olarak işaretliyor ve karşımıza çıkan kutucuklara sitenin transfer edileceği yeni sunucunun FTP bilgilerini resimdeki gibi giriyoruz

eğer opsiyonel olarak ifade edilen “E-mail Adress” alanına e-mail adresinizi girerseniz, sitenizin büyüklüğüne göre değişecek olan bir süre içerisinde transfer işleminin başarılı veya başarısız olarak tamamlandığını ifade eden bir bilgilendirme mesajı alacaksınız.

Remote Server, Remote User ve Remote Password alanları resimden de anlaşılabileceği üzere karşı sunucunun ftp adresi, kullanıcı adı ve şifre bilgilerini ifade ediyor. Bununla birlikte eğer yeni hosting sağlayıcısı tarafından farklı bir bilgi verilmediyse Port alanına 21 değerini giriyoruz.

Eğer her şey yolunda giderse ve posta kutunuza “full backup complete” başlıklı bir e-mail gelirse, yeni sunucudaki işlemlere başlayabilirsiniz. Şayet yeni sunucuda tam yetkili bir WHM (Web Hosting Manager) paneliniz varsa işiniz bir kaç linke tıklamak kadar kolay. Bu vesileyle eski sunucudaki tüm dosyalarınız, e-mail hesaplarınız, veritabanlarınız ve istatistik kayıtlarınız hiç bir kayba ve ekstra çabaya gerek kalmadan kurulacaktır. Bununla birlikte WHM paneliniz olmasa da yeni sunucunun sistem yöneticisinden hostunuza gönderdiğiniz yedeği kurmasını rica edebilirsiniz. Olur da sistem yöneticinden olumsuz bir yanıt alırsanız ve iş başa düşerse yedek dosyasını yine cPanel’in dosya yöneticisiyle ayıklayabilirsiniz.

Bu iş için yine cPanel anasayfasından “File -> File Manager” bağlantısına tıklıyor, karşımıza çıkan ufak pencereden “Home Directory” seçeneğini işaretliyor ve “Go” diyoruz

karşımızda sitenin ana dizinindeki dosyalar ve az önce gönderdiğimiz backup dosyası var. Bu dosyaya sağ tıklayarak açılan menüden “Extract” (Ayıkla) seçeneğini işaretleyerek, örneğin /YEDEK gibi bir klasöre çıkartıyoruz.

Dosya yöneticisi kök dizinde YEDEK isimli bir klasör oluşturarak gelen tüm site dosyalarını bu klasörün içerisine çıkardı (eğer oluşturduğunuz dizini göremezseniz üst menüdeki “Reload” linkine tıklayabilirsiniz).

Sitemizin “public_html” (veya “www) klasörü gibi kök dizindeki tüm dosyalar, bu yeni dizin içerisinde “homedir” ismiyle çıkartıldı (yeni cPanel versiyonlarında bu dizin “homedir.tar” şeklinde sıkıştırılmış olarak gönderiliyor. Bu dosyayı da yine üzerine sağ tıklayıp “Extract” diyerek ayıklayabilirsiniz).

Şimdi sıra yeni sunucunun public_html klasörü ile, yedeğin içindeki (homedir dizinindeki) public_html’yi değiştirmeye geldi. Bu iş için önce sunucudaki sıfır kilometre ve içi boş olduğuna emin olduğumuz public_html klasörünü siliyor, ardından yedeğimiz olan public_html yi kök dizine taşıyoruz.

Bu iş için klasöre sağ tıklayıp açılan menüden “Move” (Taşı) seçeneğini işaretliyor

ve açılan pencereden taşınacak yer olan kök dizini “/” işaretiyle ifade ediyoruz

böylelikle sitenin halka açık yayındaki tüm dosyalarını taşımış olduk. Bunun haricinde eğer sitede veritabanı kullanılıyorsa, bu dosyalara YEDEK klasörünün altındaki mysql dizininde bulabilirsiniz. Bu dosyaları phpMyadminvesilesiyle dump edebileceğiniz gibi, şayet veritabanı dosyalarınız sunucunun phpMyadmin aracılığıyla yüklemeye izin verdiği boyuttan büyükse, Sypex veya Bigdump scriptlerinden yardım alabilirsiniz.

Şayet WHM erişiminiz yoksa veya sistem yöneticisinden yedek kurulumu konusunda “hayır” yanıtı alırsanız malesef eski istatistik kayıtlarınızı, e-mail adreslerinizi ve addon/parked domainlerinizi otomatik olarak kurabilmenizin bir yolu yok. Tüm bu işlemleri yine manuel olarak tamamlamak durumundasınız.

cPanel ile site taşıma konusundaki tüm adımları dilim döndüğünce ve mümkün mertebe adım atlamadan anlatmaya çalıştım. Yine de takıldığınız bir nokta olursa yorum bölümünden iletebilirsiniz.

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!