Esas amacı blog yazmak olan WordPress’i türlü ızdıraplar çekerek e-ticaret sitelerine, şirket sitelerine evriltmeye çalışan, bu uğurda göbeği çatlayan geliştiriciler görüyorum. Yapmayın dostlar, yapmayın kuzucuklar. WordPress ne e-ticaret, ne de CMS (içerik yönetim sistemi) olarak kullanılmak amacıyla hazırlanmış bir sistem değil. Evet pek çok eklenti ve işlev kullanılarak türlü özellikler kazandırılabiliyor ancak yok yere şartları zorlamanın da manası yok.

subrion-open-source-cms

Yanlış anlaşılmasın WordPress’i ilk çıktığı günden beri takip eder, severek kullanırım. Ne var ki an itibariyle biri çıkıp “Caner şu Themeforest’taki gelişmiş temalardan birini bin lira karşılığı siteme giydirir misin?” diye sorsa tüm samimiyetimle söylüyorum yanaşmam. O bileşenlerin, eklentilerin, görsel editörlerle girişilen eylemlerin geldiği noktanın kesinlikle akıl karı olduğunu düşünmüyorum. Bir uygulamanın, bir çözümün, bir işletim sisteminin kullanıcısının işini maksimum düzeyde kolaylaştırması beklenir, temel prensip budur. An itibariyle mevcut “gelişmiş” WordPress çözümleri için ne yazık ki böyle bir durum söz konusu değil ancak öyle büyük bir market oluşmuş durumda ki kimse bu gerçeği itiraf etme cesaretini gösteremiyor. Adamı linç ediyorlar valla.

Hiçbirimiz yaz geldiğinde, sırf çok sevdiğimiz veya üstümüze tam oturduğu için kollarını kesip, elyafını, kaz tüyünü çıkarıp iğreti biçimde kabanımızı giymeye devam etmiyoruz değil mi? Tişört giyiyoruz, çünkü yazın tişört giyilir.

Subrion, WordPress’e alternatif olarak tanıtmak istediğim bir uygulama değil. Açık kaynaklı (ve dolayısıyla ücretsiz), “blog altyapısı olarak da kullanılabilen” yeni nesil bir içerik yönetim sistemi, yani tişört. Kendiniz veya kuru bir portföy sayfasından fazlasına ihtiyaç duyan müşterileriniz için bin takla atmadan, gereksiz efor sarf etmeden kullanabileceğiniz, dilediğiniz şekilde özelleştirebileceğiniz bir uygulama.

Modüler yapısı, gelişmiş yönetim paneli, orta çapta görsel önyüz düzenleme mekanizması ile profesyonel olmayan geliştiriciler tarafından da rahatlıkla anlaşılabilecek nitelikte. Ayrıca isteyenler için ücretli emlak, oto galeri, sarı sayfalar ve web dizini gibi eklentiler de sağlıyor. Yönetim paneli içerisinden, tıpkı WP’de olduğu gibi uzaktaki hazır temalara ulaşabiliyorsunuz ve bu temalar çoğunlukla “premium” olarak ifade edebileceğimiz şekilde, kaliteli.

Mükemmel CMS’i ararken yolumun kesiştiği ve açık kaynak dünyasına henüz yeni adım atmış olduğunu öğrendiğimSubrion‘u her seviyeden geliştirici arkadaşa tavsiye ederim. Kullanmayacak olsanız bile muhakkak indirip yerel geliştirme ortamınıza kurun, dosya ve veritabanı yapısını inceleyin, yönetim panelini kurcalayın. Bazı durumlarda “İlle de WordPress” diye ısrarcı olmanın gereksiz olduğuna kanaat getirebilirsiniz.

Demo — Download

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!