Merhaba arkadaşlar,bugün sizlere WordPress sitelerin yayın yapmakta olduğu hostingden bir başka hostinge nasıl taşıyacağınızı anlatacağım.

WORDPRESS TAŞIMA

 

Anlatıma başlamadan önce WordPress site taşıma mantığını kaptığınızda diğer tüm scriptler ile kurulmuş  olan tüm siteleri de kolaylıkla taşıyabileceğinizden emin olabilirsiniz.

  • Öncelikli olarak sitenizin dosyalarını Filezella gibi sunucuya bağlanma yazılımları ile hostinginize bağlanarak,sitenizin /public_html‘de bulunan tüm dosyalarını indiriniz.
  • Ana-Dizin

Aynı sunucuya çok sayıda site kurmuş olabilirsiniz bu durumda;sitenizin /public_html‘in alt klasöründe bulunan dosyalardan taşıma yapacağınız sitenin dosyalarını indiriniz.

  • İndirme işlemi tamamlandıktan ve gerekli kontroller yapıldıktan sonra dosyalarda herhangi bir değişiklik yapmadan yeni hostinginizin /public_html  adresine  yükleyiniz.
  • Yeni hostingimize dosyaları eksiksiz olarak yükledikten sonrasında sıra veri tabanına en önemli hususa geliyor.Veri tabanını yeni hostinge taşıma ve ana dizin dosyaları ile bağlantısını sağlamaya.
  • Öncelikli olarak taşıdığımız dosyalar içerisindeki , wp-config.php isimli dosyayı açıyoruz. Bu dosyanın içerisinde  yer alan veritabanı ismi ile,Cpanel üzerinden aynı isme sahip veri tabanı oluşturuyoruz ardından yine wp-config.php dosyasında yer alan aynı isimde aynı şifreye sahip bir kullanıcı hesabı oluşturuyoruz.

Veri-Tabanı

Oluşturduğumuz veri tabanında,veri tabanı isminden,veri tabanı kullanıcı şifresine kadar tüm bilgilerin aynı olmasının sebebi ana dizin dosyaları (site dosyaları) ile veri tabanı arasında bağlantı kurulurken olası bir hatanın çıkmaması içindir.Girdiğimiz bilgiler veri tabanının ana dizin dosyalarına ulaşma yetkisi vermektedir.
Veri-Tabanı-BilgileriEn son olarak eski hostinginizde yer alan veritabanınızı aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi, phpMyAdmin’e giriş yapıp sol tarafta yer alan veri tabanlarından taşıma yapacağınız siteye ait olan veri tabanını seçip en üstte yer alan Dışarı Aktar – Git komutları ile veri tabanınızı indiriyorsunuz.
Veri-Tabanı-Yedekleme-600x331

İndirmiş olduğunuz veri tabanını, phpMyAdmin’e giriş yapıp,sol kısımda yer alan veri tabanlarından aynı isme sahip olanını seçip hemen üste yer alan İçerik Aktar butonuna yükleyerek,veri tabanını yükleyiniz.
Veri-Tabanı-Yükleme

  • Şu ana kadar sitenizin en önemli iki ögesi olan ana dizin dosyalarını ve veri tabanını taşıdınız. Şu an siteniz hâlen eski hosting/sunucu üzerinden yayın yapıyor;çünkü domain yönetim panelinizden NS adreslerinizi kesintisiz yayın yapmak için yeni NS adresleriniz ile  güncellemedik. Taşıma işlemi bittiği için şimdi NS adreslerinizi yeni hostinginizden size iletilen NS adresleri ile güncelleyebilirsiniz. NS adreslerinizin oturması,tam anlamı ile güncellenmesinin ardından eğer taşıma işleminde bir hata yapmadıysanız siteniz en ufak bir yayın kesintisi yaşamadan yeni hostinginde yayın hayatına devam edecektir.

 

NOTLAR:

 

  • Genelde eski hostingte yer alan veri tabanı ismi,kullanıcısı ve kullanıcı şifresi ile aynı özelliklerde veritabanı ve ekleri oluşturulurken bir hata yapılır bunun sonucunda da NS yönlendiridikten sonra veri tabanı bağlantı hatası alırsınız. Bu sorunun çözümü veri tabanı kayıtlarına eş değerde verilere sahip veri tabanı,kullanıcısı ve şifresi oluşturmakla çözülür.
  • Sitenizin ana sayfası dışındaki konu linkleri çalışmıyor olabilir.Bu durumda,WP Admin panelinden Ayarlar – Kalıcı Bağlantı Ayarlarından eski kalıcı bağlantı ayarlarınız ile güncellemeniz önerilir.
  • Değişik kod hataları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum ise bazı dosyaların eski hostingten eksik indirilmesi veya tam indirilip eksik yüklenmesi sonucunda veya sitenizde kurulu olan bazı eklentilerin yeni hostinginizin desteklemiyor olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda dosyaları tekrar eksiksiz bir şekilde yüklemeye  ve hosting özelliklerinin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığına bakınız.
  • WordPress dışındaki diğer scriptler ile kurulmuş olan sitelerde de taşıma mantığı aynıdır,sitenin dosyaları (ana dizin dosyaları) ve veri tabanı aynı özelliklere sahip veri tabanı oluşturulup veri tabanı yüklenir sonrasında da domainin NS adresleri güncellenir.Bir kaç kez taşıma işlemi sonrasında işin mantığını anladığınızda her türlü siteyi taşıyabilirsiniz.

 

  • Eğer Cpanel’i yeterince kurcalamamış iseniz ve ilk defa site taşıma işlemi yapacaksanız profesyonel yardım almanızı öneririm.Olası çözümü zor hatalarda NS adreslerinizi tekrar eskisi olacak şekilde güncelleyerek sitenizin bir süre için eski hostinginde yayın yapmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bunlar dışında başka hatalar ile karşılaşırsanız lütfen yorum kısmından bildiriniz.En kısa zamanda yardımcı olmaya çalışırım. 

 

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!