Öncelikle yeni bir wordpress sitesi kurarken yaptığımız gibi bir veritabanı oluşturacağız. Konu ile ilgili bilgi almak için adım adım wordpress kurulumu yazımızı okuyabilirsiniz. Daha sonra sunucumuz cPaneline giderek phpMyAdmin’i açıyoruz. Aşağıda 1 ile gösterilen yerde yeni oluşturduğumuz veritabanını seçiyoruz, 2 ile gösterilen ‘İçe Aktar’ sekmesini de seçerek 3 numaralı kısımda ‘göz at’ sekmesinden daha önceki yedeğini aldığımız ve bilgisayarda bulunan .sql uzaantılı dosyamızı bulup ‘Tamam’ diyoruz. 4 numaralı kısımlarda hiçbir değişiklik yapmadan ‘Git’ sekmesi tıklandığında tüm veritabanı yeni oluşturduğumuz veritabanının içine aktarılıyor.

phpMyAdmin ile veritabanını sunucuya gönderme
phpMyAdmin ile veritabanını sunucuya gönderme

Sonuç olarak manuel-geri-yukleme-bitti-onayi şeklinde olumlu bir uyarı alıyoruz. Sol menüdeki yeni veritabanını tıkladığımızda aşağıya doğru açılan ve içerisinde veritabanı tablolarımızı barındıran bir listeyi görmüş olacağız.

veritabanı tablolarımızın listesi
Veritabanı tablolarımızın listesi

Şimdi sıra geldi yedeğini aldığımız dosyaları sunucumuza göndermeye. Bunun için yine dosya gönderiminin en sağlıklı yöntemi olan FTP programı yardımıyla dosyalarımızı sunucuya göndereceğiz. Konu ile ayrıntılı bilgiyi FTP programı kullanımı yazımızdan edinebilirsiniz. Aşağıda gördüğünüz sol taraftaki dosyaların tamamını seçerek mausun sağ butonu tıklandığında açılan listeden ‘karşıya yükleyin’ sekmesini seçerek dosyalarımızı gönderiyoruz.

Ftp programı ile dosyaların sunucuya gönderilmesi
Ftp programı ile dosyaların sunucuya gönderilmesi

Yükleme bittikten sonra kullandığınız web tarayıcıyı açarak (Chrome veya Firefox) sitemizin adını yazdığımızda aşağıdaki gibi bir sayfa açılacak, bu sayfayı gördüğünüzde paniğe gerek yok, hatta bu sayfa yerine siteniz açılırsa o zaman panik yapın derim 🙂

Site uyarı sayfası
Site uyarı sayfası

Bu sayfa henüz dosyalar ile veritabanı arasında bağlantı yapmamış olduğumuzu göstermektedir. Şimdi aşağıda resimde de göreceğiniz üzere wp.config.php adındaki dosyada bazı düzenlemeler yapacağız. Bu dosyaya sitenizin ana dizinindeki dosyalardan ulaşabilirsiniz veya yedeğini aldığınız site dosyalarının içinde de mevcuttur. Dosyayı herhangi bir not defteri uygulaması ile açın (notepad++ benim  favorim), aşağıda resimde 1, 2 ve 3 ile gösterilen yerlere sırasıyla yeni oluşturduğunuz veritabanı adı, kullanıcı adı ve parolayı eskilerini silerek yazın ve dosyayı kaydedin. Yeni kaydedilen dosyayı yine eski bulunduğu konuma yani ana dizine geri gönderin.

wp-config.php dosyasında düzenleme
wp-config.php dosyasında düzenleme

Şimdi sitenizin sayfasını yenileyin ancak geri dönüp bu yazıyı paylaşmadan yeni sitenizin içerisinde kaybolmayın lütfen, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!