Birçok insan, lastik ölçülerinin yani lastik ebatları’nın ne anlama geldiğini merak ediyor. Oto lastik ölçüleri hakkında bilgi edinerek aracınız için en uygun lastiği seçebilirsiniz. Bu nedenle, sürüş güvenliği, verimliliği ve motor ömrü açısından önemli bir iyileşme sağlarsınız. Bununla birlikte, araba lastikleri üzerinde bulunan harfler ve rakamlar ne anlama geliyor?

Oto lastik ölçüleri nedir?

İçerik Kaynağı

Lastik Ölçüleri Neden Önemli?

Oto lastiklerinin ölçülerini açıklamadan önce, doğru ölçüleri belirlemek için lastik seçmenin öneminden bahsedelim.

Oto lastiklerinin taban ölçüsü, yanak kalınlığı, yandan bakıldığında görünen genişlik ve jant ölçüsü gibi çeşitli ölçüleri içerir. Bu ölçülerin ne anlama geldiğini anlamak, lastik üzerinde yazan rakamların ne anlama geldiğini anlamanıza yardımcı olur. Dikkatli bir lastik seçimi, aracınızın frenleme mesafesine, hızına ve motor ömrünün uzunluğuna yardımcı olur.

Oto lastikler üzerindeki bilgiler, mevsimsel koşullar ve hangi araca takılabilir gibi önemli bilgileri içerir. Bu bilgileri doğru okuyarak kendi araba lastiği seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz. Bununla birlikte, üreticinin size sunduğu bilgilere göre hangi lastiği seçeceğinizi de seçebilirsiniz. Bu nedenle, aracınızın kataloğunu inceleyerek burada yazan lastik bilgilerine bakın. Buna göre bir lastik seçin. Eğer bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız, bir oto bakım uzmanından yardım alabilirsiniz.

Oto Lastik Ölçüleri:

Otomobil radyal lastiklerinin yanağında ebat bilgileri bulunur.
205/55 R 16 ebatı, en yaygın ebatlardan biridir.
Bu noktada 205 rakamı kesit genişliğini gösterir. Sağlıklı bir janta takılmış ve şişirilmiş bir lastiğin yanaktan yanağa (dıştan dışa) yaklaşık mesafesini gösterir. Bu mesafe mm’dir.
55, kesit oranını gösterir. Lastiğin topuktan sırta olan kesit genişliğinin % olarak oranıdır.

Oto lastiğin üzerinde, taban genişliği (mm cinsinden ölçülen şişirilmiş lastiğin en geniş yeri), yanak yüksekliğinin genişliğine oranı, radyal lastik bilgileri ve jant çapı (lastiğin hangi jant ile uyumlu olduğu) bulunur. Lastik ölçüleri hakkında aracınızın üreticisinin verdiği bilgileri mutlaka dikkate alın.

Lastik ölçümleri ne anlama geliyor?

Oto lastik ölçüleri, yeni başlayanlar için çok karmaşık gibi görünse de, lastik ölçülerinin ne anlama geldiğini anlamak, doğru lastiği seçmek için çok önemlidir. Bu bilgileri mutlaka öğrenin, özellikle doğrudan internetten oto lastik almak gibi bir danışmanın size eşlik etmeyeceği durumlarda. Bununla birlikte, lastik ölçülerinin ne anlama geldiğini anlamak çok önemlidir.

Lastik Üzerindeki Harflerin Anlamı:

Lastik üzerindeki rakamlar gibi işaretler önemli ayrıntıları ifade etmek için de kullanılır. Lastik üzerindeki harfleri inceleyerek her şeyi öğrenebilirsiniz. Lastik üzerinde bulunan işaretler aşağıdaki gibidir.

TL: Tubeless veya dubleks olarak bilinen TL harfleri, lastiği kullanmak için bir iç lastiğin gerekmediğini belirtir. İç lastikli olarak da bilinir.
TT harfleri “Tube-Type” anlamına gelir ve lastiği kullanmak için bir iç şambrel takmanız gerekir.
RF: Rain Force harfleri lastiğin güçlendirildiğini gösterir.
XL lastiğin yük kapasitesi normalden daha fazladır.
P: Binek araç lastiği anlamına gelir.
LT: Kamyonetler için uygun lastik anlamına gelir.
C: Ticari araçlarda van lastiği vardır.
J. K. L. M. N.P

Lastiğin en yüksek hızı P harfiyle gösterilir.
İç lastikli lastiklerle karşılaştırıldığında, iç lastiksiz lastikler daha hafiftir. Bu nedenle yakıt daha fazla tasarruf edilir.

Lastik, önceki harflere ek olarak R, T ve V harflerini içerir. R harfi, lastiğin telli veya radyal olduğunu gösterir. Bununla birlikte, T işareti, lastiklerin yedek lastik olduğunu belirtir. Lastikteki V harfi ise lastiğin hız sınıfını gösterir. Lastik satın alırken lastik üzerindeki harflere, işaretlere ve rakamlara dikkat edin.

Hız sınıfları ve lastiklerin ulaşabileceği maksimum hızlar nelerdir?

Lastiğin hız sınırı, lastiğin önemli bir göstergesidir. Bir lastiğin en yüksek hızını gösteren harflerle gösterilen bu bilgi, en uygun lastiği seçmeyi kolaylaştırır. Aşağıdakiler, lastik hız sınırlarını gösteren harflerdir.

Latik Ebatları ve Hız Bilgileri

lastik ebatlari

Lastiğin Üretim Yılı Nedir?

Günlük hayatta kullandığımız çoğu şeyin bir üretim tarihi ve son kullanma tarihi vardır. Bu, lastikte de geçerlidir. Lastiğin raf ömrü ve kullanım ömrü vardır. Lastik on yıl dayanır. Bu on yıl içinde lastik kullanılmadan bekletilse bile, on yılın sonunda kullanılmamalıdır. “Raf ömrü” olarak bilinen şey budur. Lastiğin kullanım ömrü de vardır. Lastiğin kullanıldığı süre değişir. Lastik diş derinliği, lastik kullanım ömrünü belirler. Yasal düzenlemeler, lastiklerin kullanım ömrünü belirlemektedir. Bunun bir sonucu olarak, lastik diş derinliği 1,6 mm’ye inene kadar kullanılabilir.

eSerdaR Hakkında

By eserdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!