Apple TV de yakında Türkiye’de stoklara giriyor! 🙂 Bir süredir Apple’ın Türkiye’deki etkinliği ile ilgili güzel haberler paylaşıyorduk. Bu sefer de bahar aylarından beri beklediğimiz bir güzel haberi daha sevinçle eSerdaR okuyucuları ile paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. 🙂 Apple TV sonunda Türkiye’de de satışa sunuluyor.
Bu vesile ile daha önce ABD’den satın aldığım Apple TV ile ilgili yazdığım ilk inceleme yazısına ek olarak, Türkiye’de Apple TV’yi nasıl kullanabileceğimizi açıklayan bir yazıyı paylaşıyorum.
Apple TV nedir?
Apple TV ile ilgili detaylara bu yazıda fazlace girmek yerine, özelliklerine ve neler yapabileceğimize odaklanacağız. Bu yüzden Apple TV’yi ilk defa duyuyorsanız “Apple TV ile televizyonumuz şenleniyor!” yazısına göz atmanız iyi olabilir. Yine de kısaca Apple TV’nin ne olduğuna değinmek gerekirse, Apple TV tahmin ettiğiniz gibi bir televizyon değil, televizyonumuza bağladığımız avuç içi kadar küçük bir cihaz. 🙂
Apple TV ve AirPlay özelliği ile iOS ve Mac cihazlarımızdaki görüntüleri, müzikleri ya da videoları televizyonumuza aktarabiliyor, filmleri ve dizileri televizyonumuzda izleyebiliyor, internet radyolarını dinleyebiliyor ve daha pek çok farklı şey yapabiliyoruz. 🙂 Detaylar biraz aşağıda…
Peki bu yazıyı neden şimdi yazıyorum? Çünkü Apple TV’nin Türkiye’ye geleceğini bahar aylarından beri tahmin ediyorduk, ve sonunda Apple TV Türkiye’ye geldi… 🙂
Apple TV ile ne işime yarar? Ne yapabilirim?
Apple TV’yi kısaca “filmler, videolar, müzikler ve fotoğrafların televizyonumuz üzerinden izlenmesi ve bunun artık çok daha eğlenceli ve basit hale gelmesi” diye özetleyebiliriz. Ancak detaylara da girersek, içinden pek çok şey çıkıyor:
- Filmer ve TV Şovları (Diziler), Fragmanlar
- Fotoğraflarımız (Fotoğraf Yayını)
- Müziklerimiz (iTunes Match) ve Radyo
- YouTube, Vimeo, Flickr, Podcast’ler
- MLB, NBA, NHL, Wall Street Journal Live
Tüm bunların Apple TV’nin ana ekranında yerleşimi ise şöyle yer alıyor:
Elbette bu şekilde görebilmek için öncelikle Apple TV’mizi internete bağlamalı ve iTunes Store ayarlarını yapmalı ve ülke olarak da Türkiye’yi seçmeliyiz. 🙂
Artık Apple TV’mizdeki ikonlara tek tek değinerek ne anlama geldiklerini ve nasıl kullanabileceğimize göz atabiliriz… 🙂
Filmler
Apple TV’nin ana ekranındaki Filmler ikonuna tıklayarak iTunes Store’daki Filmler içeriğine erişebiliyoruz. Pek çok farklı kategoride yüzlerce film, televizyonumuzun ekranında görünüyor ve kumandamızdaki aşağı/yukarı ve sağ/sol tuşları ile bu filmlerin arasında kolayca dolaşabiliyoruz.
Beğendiğimiz bir filme tıklayarak o film ile ilgili bilgi alacağımız sayfaya ulaşabiliyoruz.
Bu sayfada;
- Filmin fragmanı (önizleme)
- Kiralama veya satın alma seçenekleri
- İstek Listesi’ne eklemek
- ve filmle ilgili daha fazla bilgi almak mümkün.
Kumandadaki yukarı butonuna tıklayarak yukarı veya aşağı butonlarıyla da film hakkında daha fazla bilgi alabiliyor, vefilmin desteklediği altyazılar gibi farklı bilgilere de ulaşabiliyoruz.
Apple TV ile Film Kiralamak
Apple TV ile “Kirala” ikonu görünen filmleri kiralayabiliyoruz. “Kiralamak” şu anlama geliyor:
- Kiralanan filmi izlemek için 30 gün süremiz var.
- Ancak filme başladıktan sonra 48 saat içerisinde bitirmemiz gerekiyor. Aksi halde kiralama hakkımızı kaybetmiş oluyoruz.
Filmlerin kirası farklılaşmakla birlikte, genelde standart kalitede (SD) 3.99 TL ve yüksek kalitede (HD) 4.99 TL olarak belirlenmiş.
Apple TV ile Film Satın Almak
Apple TV ile “Satın Al” ikonu görünen filmleri satın alabiliyoruz. “Satın Almak” ise şu anlama geliyor:
- Satın aldığımız filmleri istediğimiz zaman izleyebiliyoruz. Sanki DVD’sini satın almış gibi, istediğimiz anda izlememiz mümkün… 🙂
- Daha önce izlediğimiz bir filmi yeniden izlemek istediğimizde herhangi bir kısıtlama yok.
Satın alma ücretleri ise yine değişken, ancak standart kalite (SD) için 12.99 TL ve yüksek kalitede (HD) 18.99 TL’yekadar çıkabiliyor.
Filmlerde Türkçe altyazı var mı? Nereden kontrol edebilirim?
Bir filmi kiralamadan ya da satın almadan önce (eğer Türkçe bir film değilse) Türkçe altyazısı olup olmadığına göz atabiliyoruz. Filmle ilgili detaylı bilgi alabileceğimiz ekranda filmin desteklediği altyazılar görüntülendiğinde ekranda “Türkçe” yazısını diğer dillerle birlikte görüyorsak problem yok… 🙂
Film izlerken kumanda ile nasıl kontrol edebiliyorum?
Kumandamızdaki tuşları film izlerken şöyle kullanabiliyoruz:
- Menu: Filmden çıkar, bir önceki ekrana geri döner.
- Çal/Durdur: Filmi durdurur, yeniden oynatır.
- Sağ/Sol: Filmi ileriye veya geriye doğru hızlı bir şekilde oynatmayı sağlar. Böylece hızlıca ileri veya geri gitmek mümkün. 3 defa ileri butonuna tıklarsak filmi de daha hızlı bir şekilde oynatmış oluruz.

- Yukarı: Filmle ilgili bilgi verir.
- Aşağı: Filmin bölümlerini görebileceğimiz bir parçalı çubuk gösterir. Ekran bu şekildeyken sağa ya da sola tıklarsak bölümler arasında geçiş yapabiliriz.

Türkçe altyazıları nasıl görüntüleyebiliyorum?
Filmi izlemeye başladığımızda Türkçe altyazıları görmek istersek kumandamızdaki yuvarlağın ortasında bulunan seçim tuşuna basılı tutuyoruz. Böylece karşımıza yeni bir ekran geliyor.
Bu ekranda hem filmin bölümlerini görebiliyor, hem de altyazı seçimini yapabiliyoruz. Yukarıdan “Altyazılar” sekmesiniseçtikten sonra altyazı olarak Türkçe’yi seçiyor ve artık filmimizi Türkçe olarak izleyebiliyoruz. 🙂
Ancak nedense henüz Apple TV’nin Ayarlar sayfasındaki altyazı seçeneklerinde Türkçe altyazı seçimi henüz görünmüyor. Bu durumun kısa sürede düzeltileceğini tahmin ediyorum, ancak yine de yukarıda paylaştığım yöntemle altyazıları Türkçe olarak seçmek ve filmleri Türkçe altyazı ile izlemek mümkün… 🙂
Müzikler
Apple TV’mizin depolama yapabileceğimiz bir sabit diski olmadığı için müziklerimizi içerisine atıp istediğimiz zaman çalamıyoruz. Bu yüzden internet üzerinden kendi müzik arşivimize ulaşmamız için iTunes Match üyeliğimizin olması gerekiyor.
iTunes Match üyesiysek, tüm müzik arşivimize Apple TV’miz üzerinden erişebiliyor, istediğimiz şarkıları kolayca dinleyebiliyoruz. 🙂
iTunes Match ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız daha önce paylaştığımız “iTunes Match nedir? Nasıl kullanılır?”yazısına göz atabilirsiniz.
Bilgisayarlar
Apple TV ile aynı ağ içerisinde açık bir bilgisayarımız varsa, ve o bilgisayarda “Ev Paylaşımı” açıksa burada kendi bilgisayarımızı görebiliyoruz. Böylece bilgisayarımızdaki iTunes içerisindeki tüm içeriklere, yani müzik, film, dizi vb. içeriklere Apple TV’mizden de erişebiliyoruz.
Böylece iTunes Match üyeliğimiz olmasa bile Apple TV’miz üzerinden bilgisayarımızdaki müziklerimizi dinleyebiliyor,AirPlay’e gerek kalmadan (yani bilgisayarımıza dokunmadan) tüm dizi, film, video vb. içeriklerimize ulaşabiliyoruz. 🙂
Ayarlar
Adı üzerinde, Apple TV’mizin tüm ayarlarını buradan yapıyoruz. 🙂 AppleTV’mizin adı, bağlantı ayarları, ekran koruyucu, iTunes ayarları gibi pek çok şey burada yer alıyor.
MLB.TV
Her ne kadar ülkemizde baseball ilgisi ve takipçi sayısı düşük olsa da, Apple bunu Türkiye’deki kullanıcılara sunmak istemiş. 🙂 MLB, yani Major League Baseball TV kanalı ile baseball hakkında haberler, skorklar, maç özetler vb. içeriklere ulaşabiliyoruz.
Fragmanlar
Apple TV’de en çok sevdiğim özelliklerden bir tanesi “Fragmanlar”. Film izlemek kadar fragman izlemeyi de sevenler de eminim en az benim kadar beğeneceklerdir. 🙂
“Fragmanlar” sayesinde bir çok filmin fragmanını televizyonumuzda kolayca izleyebiliyoruz.
YouTube & Vimeo
Çok fazla açıklamaya gerek olmayan 2 ikon daha: YouTube ve Vimeo… 🙂 Ben bu ikonları daha çok YouTube üzerinden 10-15 dakikadan daha uzun bazı videoları izlemek istediğimde kullanıyorum.
Elbette iPhone ya da iPad’imizdeki YouTube uygulamasını kullanıp AirPlay ile Apple TV’ye göndererek izlemek de mümkün, ancak arada telefon gelir, başka bir şeye bakmak gerekir vb. şeylerden dolayı Apple TV üzerinden uzun süren videoları izlemek hem keyifli hem de pratik oluyor.
Podcast’ler
Podcast’lerle ilgileniyor musunuz? Takip ettiğiniz podcast’ler var mı? Ülkemizde pek yaygın olmasa da Apple TV’den de podcast’lerimizi takip edebiliyoruz.
Radyo
Apple TV’de en çok kullandığım ve beğendiğim özelliklerden bir diğeri de Radyo. Radyo sayesinde birkaç saniye içerisinde istediğimiz tarzda müzikler dinlemek mümkün, hem de ücretsiz bir şekilde.
70′ler, 80′ler, 90′lar, pop, hip-hop, klasik, caz, blues, vb. pek çok farklı tarzda radyo kanalını Apple TV üzerinden kolayca dinleyebiliyoruz… 🙂
Fotoğraf Yayını
Fotoğraf Yayını’nın ne olduğuna ve nasıl kullanabileceğimize geçtiğimiz seneki “Fotoğraf Yayını hakkında bilmemiz gerekenler” yazısında detaylıca değinmiştik. Elbette Fotoğraf Yayını’mıza diğer tüm Mac ve iOS ailesinde olduğu gibi Apple TV’den de erişebiliyor, tüm fotoğraflarımıza göz atabiliyoruz… 🙂
flickr
Kendi fotoğraflarımız yetmiyor, yeni fotoğraflara göz atmak istiyorsak en ünlü fotoğraf sitelerinden biri olan flickr da elimizin altında, Apple TV’mizin içerisinde. 🙂
En güzel kısmı ise, ekran koruyucu olarak birkaç anahtar kelime belirleyip, flickr’dan bu kelimeye uygun fotoğrafların ekran koruyucu olarak Apple TV’mizde karşımıza gelmesini seçebiliyoruz. Elbette bunu yapmak için yukarıda paylaştığımız Ayarlar kısmına göz atmamız gerekiyor.
Wall Street Journal Live
Wall Street Journal’ı canlı olarak takip edebileceğimiz ve çeşitli haber videolarına ulaşabildiğimiz bu kanal da Apple TV’mizdeki haber içeriklerini temsil ediyor. Tahmin edebileceğiniz gibi sadece ingilizce içerikler bulunuyor bu kanalda.
Ülkemizde de farklı haber kanallarını burada görme imkanıımz olacak mı, düşük ihtimal olsa da merakla bekliyorum açıkçası… 🙂
Apple TV ve Oyunlar
“drcevirgen“in yorumu üzerine yazıya ufak bir güncelleme yaparak bu konuya da değinmek istedim. iPhone ya da iPad’imizdeki oyunları AirPlay sayesinde Apple TV üzerinden televizyonumuzda da oynayabiliyoruz. 🙂 Örneğin bir yarış oyununda televizyonumuzda yarıştığımız pisti görürken, iPad’imizi hem kontrolör (kol) olarak, hem de kritik bilgileri alabileceğimiz bir ekran olarak kullanabiliyoruz. 🙂
Ya da bir uçuş simulasyonunda, Apple TV ile televizyonumuzda uçağımızı dışarıdan görebilirken, iPad’imiz üzerinde de kokpiti ve kokpitteki diğer detayları görebiliyoruz. 🙂
Apple TV ve Remote uygulaması
Apple TV’mizin yanında gelen uzaktan kumanda hem ufak, hem az tuşa sahip, hem de becerikli. Çoğu televizyonun yanında gelen onlarca farklı tuşlu kumandaya göre oldukça sade olan bu kumandaya bir kere alışınca vazgeçmek gerçekten zor. 🙂
Ancak YouTube gibi uygulamalarda arama yapmak için harflere ihtiyacımız olduğu zaman bu kumanda ile yazı yazmak biraz can sıkıcı olabiliyor… Bunun için de Apple iOS cihazlarımız, yani iPhone, iPad ve iPod Touch için Remote adlı özel bir uygulama hazırlamış.
Bu uygulama ile Apple TV’mizi parmak hareketlerimiz ile kontrol edebiliyor, yazı yazılacak ekranlarda da iPhone’umuzun klavyesini kullanarak kolayca istediklerimizi yazabiliyoruz.
Tüm Apple TV sahiplerinin iOS cihazlarında yüklü olması gerektiğini düşündüğüm bu uygulamayı ücretsiz olarak yüklemek isterseniz aşağıdaki resme tıklayarak Remote adlı uygulamayı siz de indirebilirsiniz.
Fiyat
Apple TV, ABD’de $99 + KDV olarak satılıyor. Yani yaklaşık $108 gibi düşünebiliriz. Bu da Türk Lirası ile 190 TL civarına geliyor. Ancak elbette hiç bir zaman ABD fiyatlarını baz almamız mümkün değil. Hem tüm ürünlerin ABD’den Avrupa’ya gelmesi, hem Euro’nun etkisi, hem de ülkemizin vergileri düşünüldüğünde fiyatlar biraz daha yukarıya çıkıyor.
Bilkom’un web sitesine göz attığımızda şu anda Apple TV için belirlenen fiyatın 264 TL + KDV olarak listelendiğini, yanitoplam 311 TL olarak görüyoruz. Fakat banka havalesi ile aldığımızda indirimli olarak da 293 TL’ye almak mümkün.
Ancak ufak bir problem var, Apple TV geldiği gibi bitmiş durumda ya da kalan yerlerde de bitmek üzere. 🙂 Eğer Apple tV’ye sahip olmayı düşünüyorsanız acele etmekte fayda var gibi görünüyor… 🙂
Değerlendirme
Apple TV şimdiye kadar Türkiye’de resmi olarak satılmadığı için çok fazla yazı paylaşmayı tercih etmemiştim. Ancak 2011′in bahar aylarından beri kullandığım Apple TV’den oldukça memnun olduğumu söyleyebilirim.
En çok kullandığım özellik elbette AirPlay ile fotoğrafları ve videoları televizyona yansıtmak. 🙂 Böylece kolay bir şekilde evimdeki kişilerle istediklerimi paylaşabiliyor, çektiğim fotoğrafları, videoları ya da komik bir YouTube videosunu anında gösterebiliyorum.
Fakat değinmemiz gereken önemli bir detay daha var: Apple TV’nin depolama yapabileceğimiz bir sabit diski olmadığı için her seferinde tüm içerikleri internetten indiriyor. Ve indirmeye devam ederken izlememizi sağlıyor. Bu yüzden kotalı bir internet paketi kullanıyorsak bu detaya dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi halde kotamızı kolayca doldurmak işten bile değil… 🙂
Ancak Apple TV’nin diğer özelliklerini de kullandıkça, her geçen gün daha da pratik bir hale gelen bu küçük siyah kutuya olan hayranlığım artıyor. iTunes Store’un Türkiye’ye de açılması ile kullanması çok daha keyifli hale gelen Apple TV’yi eğer almayı düşünüyorsanız eminim siz de çok memnun kalacak, belki de benim keşfetmediğim ya da kullanmadığım farklı özelliklerini kullanacaksınız… 🙂
Apple TV hakkında daha önce paylaştığım yazılara ve farklı kaynaklar için aşağıdakilere göz atabilirsiniz…
Apple’ın Web Sitesinde Apple TV:
- Türkçe: http://www.apple.com/tr/appletv/
- İngilizce: http://www.apple.com/appletv/
-
Kaynak : sihirlielma.com