
Installous Nedir?
Installous basitçe, Cydia üzerinden kurulabilen iPhone, iPod Touch veya iPad’imize uygulama kurup güncelleme yapabileceğimiz App Store benzeri bir uygulama mağazasıdır.
Installous Kurulumu
Installous’u kurmak için Cydia’ya, Cydia içinde cihazımıza Jailbreak yapmaya ihtiyaç duyuyoruz. Jailbreak yapmak için Redsn0w 0.9.6b4 ile iOS 4.2.1 iPhone, iPod Touch ve iPad Jailbreak rehberi yazımızı uygulayabilirsiniz. Cydia ile ilgili ayrıntılı bilgiye de Rehber: Cydia nedir ve nasıl kullanılır? yazımızdan erişebilirsiniz.
Installous uygulaması “http://cydia.hackulo.us” kaynağında bulunuyor. Bu yüzden öncelikle Cydia’da bu kaynağı eklememiz gerekiyor. Yeni kaynak eklemek için Cydia’yı çalıştırıp ”Manage” sayfasından ulaşılan “Sources” kısmına giriyoruz.
Burada “Edit”, sonrada “Add” düğmelerine bastıktan sonra Installous uygulamasının bulunduğu kaynak olan “http://cydia.hackulo.us” adresini girip “Add Source” düğmesine basıyoruz.
Kaynak ekleme işlemi bitince “Return to Cydia” düğmesine basarak Cydia’ya geri dönüyoruz.
Artık Installous’un kaynağını Cydia’ya eklemiş durumdayız ve Installous kurulumunu gerçekleştirebiliriz. Bunun için “Search” kısmında Installous’u aratıyoruz. Eğer arama sonucunda Installous bulunamıyorsa kaynağını doğru eklemedik demektir. Bu durumda kaynak ekleme adımlarını tekrar etmemiz gerekir.
Installous’u seçtikten sonra kurmak için “Install”‘a basıyoruz ve sonra çıkan onay sayfasında “Confirm”‘ü seçiyoruz.
Kurulum sırasında önce ihtiyaç duyulan dosyalar indiriliyor sonra kurulum gerçekleşiyor.
Kurulum tamamlandıktan sonra “Return to Cydia” düğmesini kullanarak Cydia’ya geri dönebiliyoruz.
Installaous Kullanımı
Artık Installous kurulumunu tamamladığımıza göre uygulamanın kullanımına geçebiliriz. Installous’ta da uygulamalar App Store’daki gibi kategorilere ayrılmış durumda. “Books” (Kitaplar), “Education” (Eğitim), “Games” (Oyunlar) gibi kategorilere “Browse” bölümünden erişebiliyoruz.
Bir kategori (örneğin “Social Network” yani Sosyal Ağ uygulamarı) seçtiğimizde bu kategorideki uygulamarı üç farklı sıralama ile görebiliyoruz. Bunlar:
- En son çıkana veya güncellenene göre olan “Apps & Updates”
- Son çıkana göre olan “Apps”
- Son zamandaki popüleritesine göre olan “Popularity”
“Search” kısmıdaysa kurmak istediğimiz uygulamayı aratıp bulabiliyoruz.
“Updates” yani güncellemeler sayfasında iPhone, iPod Touch veya iPad’imizde kurulu olan ve güncellemesi çıkmış uygulamaları görebiliyor ve güncelleyebiliyoruz.
“Settings” sayfasında Installous ile ilgili ayarları değiştirebiliyoruz. Bunlardan önemlileri:
- Install automatically: “On” yaparsanız kurmak istediğiniz uygulama indirildikten hemen sonra otomatik olarak kurulacaktır.
- Delete automatically: “On” yaparsanız uygulamalar kurulduktan sonra “Downloads” (indirilenler) sayfasından otomatik olarak silinecektir.
Installous ile uygulama kurulumu:
Bu bölümde örnek olarak Installous kullanarak Facebook uygulamasını kuracağız. Öncelikle “Search” sayfasından Facebook’u aratıp bulduktan sonra uygulamayı seçiyoruz.
Uygulamanın App Store’da oluğu gibi açıklamasının, güncelleme bilgilerinin ve ekran görüntülerinin bulunduğu sayfası açılıyor.
“Download” tuşuna basınca uygulamaya ait güncel ve eski sürümler ve indirme bağlantıları çıkıyor. Örneğin Facebook uygulamasının son sürümü 3.3.3′müş.
Son sürümün bulunduğu bağlanılardan birini seçiyoruz. Uygulamanın kurulum dosyası, yani ipa uzantılı dosyanın bulunduğu sunucunun internet sayfası açılıyor. Bu sayfa her sunucuya göre farklılık gösterebilir. Bizim örnekte seçtiğimiz FileApe sunucusunun download sayfasında 15 saniye bekledikten sonra çıkan download linkine tıklayınca indirme işlemi başlıyor.
“Dowloads” sayfasından indirilen dosyayı takip edebiliryoruz.
İndirme işlemi bitince eğer ayarlardan “Install automatically” seçeneğini seçtiysek uygulama otomatik olarak kurulacak. Diğer türlü, download tamamlanınca uygulamayı seçip “Install” düğmesine basmamız gerekiyor.
Kurulum işlemi bitince indirdiğimiz “ipa” dosyasını seçip silebiliriz.
Bu şekilde Installous kullanarak Facebook kurulumunu tamamlıyoruz.